image
Sursa foto: jurnal.md

Fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, cu averi de milioane, și-a făcut partid și vrea să lupte împotriva corupției

Gheorghe Cavcaliuc, exponent al vechiului regim de guvernare, care avea în 2014 un salariu lunar de 10.000 de lei, își construia o vilă de lux la marginea Chișinăului, valoarea căreia constituia circa 11.000 de euro. Timp de câțiva ani, bugetarul Cavcaliuc a dobândit o avere de milioane, majoritatea proprietăților fiind înscrise pe numele membrilor familiei și rudelor. În 2020, acesta se lansează în politică și promite că va lupta împotriva corupției.

Ieri, 14 iunie, fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat constituirea unui nou partid politic PACE ( Partidul Acasă Construim Europa). Un partid cu viziuni pro-europene, de centru-dreapta, de doctrină liberal-socială. Lider al grupului de inițiativă privind constituirea Partidului Politic PACE a fost ales Gheorghe Cavcaliuc, care, în alocuțiunea sa, a calificat constituirea grupului de inițiativă drept o nouă filă a istoriei moderne a Republicii Moldova.

Societatea s-a săturat de politicieni iresponsabili, incompetenți și de lupte politice interminabile, care nu se dau pentru apărarea obiectivelor și drepturilor oamenilor care i-au delegat în Parlament, dar pentru sfere de influență, bani, fotolii și afaceri de milioane. Corupția în rândul politicienilor a ajuns la cele mai înalte cote posibile, un record foarte rușinos, de care nu se vor spăla nici strănepoții actualilor parlamentari, dar cel mai rușinos și strigător la cer lucru este că, această faimă controversată a ajuns peste mări și țări, iar explicații despre ce se întâmplă în Moldova trebuie să dea nu cei vinovați, dar tot cetățenii care și așa suferă din urma acestor acțiuni criminale ale politicienilor”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc, care timp de câțiva ani cât a activat în cadrul MAI a omis să declare toate averile și bunurile obținute.

Salariu de circa 10.000 de lei și bunuri de zeci de mii de euro

De la vârsta de 26 de ani, Gheorghe Cavcaliuc ocupă funcții de conducere în Poliție. În anii 2008-2009 a fost șef al Serviciului investigarea şi contracararea grupărilor criminale, șef-adjunct al Secţiei poliţiei criminale a Comisariatului General de Poliție (CGP) Chişinău, comisiar-adjunct pentru lucrul operativ al CGP. Declarațiile sale de avere sunt publice începând cu anul 2012, când acesta a indicat un salariu anual de peste 82.000 de lei. În aceeși declarație Cavcaliuc indică procurarea unui automobil de marca W-Tiguan, anul fabricației 2009, valoarea căruia constituia 350.000 de lei. Tot în 2011 acesta a primit prin donație un Mercedes, anul fabricației 2006, care ar fi fost evaluat la suma de 250.000 de lei.

În 2013, Cavcaliuc indică un salariu anual de peste 108.000 de lei și vânzarea automobilelor indicate în declarația pe venit în 2012.

În 2014, Gheorghe Cavcaliuc a indicat un venit din salariu de 124.000 de lei, aproximativ 10.000 de lei pe lună. În 2015 salariul său a crescut, suma totală fiind de peste 152.000 de lei.

În 2016 de la IGP acesta a încasat un salariu anual de peste 133.000 de lei, o donație de aproximativ 10.000 de euro, 520.000 de lei din vânzarea unui automobil de marca Mercedes, încă un transfer donație de circa 10.000 de euro din Italia, un lot pomicol, un alt lot pentru construcții neevaluat și o casă sezonieră de 180 metri pătrați în valoare de circa 229.000 de lei.

În 2017 acesta a declarat un salariu anual de peste 239.000 de lei de la IGP. Cavcaliuc și-a procurat două automobile, un Mercedes anul fabricației 2016, fără a indica valoarea acestuia și o Toyota Corolla, anul fabricație 2005 la fel fără a indica costul automobilului.

Vilă de lux în valoare de circa 11.000 de euro păzită de subalternii săi

Liderul Partidului PACE, care susține că vrea să lupte cu corupția și să înlăture de la putere pe politicienii care ajunși în Parlament își fac afaceri de milioane și nu luptă pentru drepturile cetățenilor, deține imobile și bunuri materiale înscrise pe copiii săi și rude. Presa a realizat numeroase investigații despre averile nedeclarate ale lui Gheroghe Cavcaliuc.

În paralel, în timp ce activa în cadrul MAI, Gheorghe Cavcaliuc se implica, discret, în afaceri, fiind beneficiarul unei firme care produce materiale de construcții. SRL-ul a fost înregistrat mai târziu pe numele părinților săi, care sunt pensionari.

În 2018 fostul șeful-adjunct al Inspectoratului General de Poliție nu și-a declarat toată averea pentru anul 2017. El nu a indicat apartamentele primite în dar de cei doi copii ai săi de opt ani și 11 ani: un apartament de 58 de metri pătrați dintr-un bloc nou de pe strada Bucuriei din Chișinău și cel de-al doilea apartament de 91 de metri pătrați de pe strada Ceucari. Peste trei luni de la donație, locuința de pe strada Ceucari a fost vândută.

Jurnal TV a realizat o investigație în care a arătat că Gheorghe Cavcaliuc are o ditamai gospodărie într-un sector de vile, în satul Truşeni. Pe un teren de 12 ari, poliţistul a ridicat nişte construcţii impunătoare. Cavcaliuc a mai cumpărat un lot alăturat de 11 ari, astfel încât deţine în acest sector cam o pătrime de hectar.

cavcaliuccavcaliuc

Cavcaliuc şi-a delimitat gospodăria în trei părţi. Pe o bucată de pământ, se pare, intenţionează să facă grădinărit. Casa cu două nivele ocupă o altă bucată bună din teren, iar restul spaţiului este destinat relaxării. În zona pentru odihnă colonelul de poliție şi-a făcut piscină. Totul îngrădit pe de o parte cu un zid înalt, iar pe de alta - cu sârmă ghimpată.

Din 2016, casa se regăsește în declarația de avere a acestuia, însă Cavcaliuc indică o valoare de numai aproximativ 230 de mii de lei, sau puțin peste 11 mii de euro. Vila era păzită zi și noapte de către subalternii săi.

În timp ce a fost șef-adjunct al IGP, Cavcaliuc nu a uitat de finii și apropiații săi, pe care i-a promovat în diverse funcții importante, acordându-le inclusiv grade speciale.

Întrebat de jurnaliști despre proprietățile sale de sute de mii de euro care sunt înscrise pe numele membrilor familie și rudelor, Cavcaliuc mereu a susținut că atât el cât și soția sa au muncit mulți ani în Italia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: