image
Sursa foto: zdg.md

Lux pe banii poporului: ANRE achită 7 milioane de lei pe an pentru chirie; Banii ajung la un om de afaceri cercetat penal

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a achitat, anul trecut, pentru chiria sediului peste șapte milioane de lei. Banii au ajuns în buzunarul președintelui Federației de Judo, Andrei Golban, proprietarul clădirii, se arată într-o investigație a Ziarului de Gardă. Ultimul figurează într-un dosar deschis în 2016, în care a fost achitat de prima instanță și ulterior recunoscut vinovat de Curtea de Apel. Tot atunci Inspectoratul General al Poliției preciza că Golban și complicii săi erau membri ai unei grupări criminale, condusă de interlopul Grigore Karamalac, alias „Bulgaru”.

În septembrie 2021, unul dintre membrii Consiliului de Administrație al ANRE, Eugen Carpov, a precizat pentru Jurnal TV că instituția a achitat în 2020 pentru sediul în care angajații ANRE își desfășoară activitatea, aproximativ șapte milioane de lei. Potrivit lui, această sumă include sediul central de aproape 2115 metri pătrați și sediile teritoriale ale inspectoratului energetic de aproximativ 2350 de metri pătrați. În 2020, timp de 10 luni, ANRE a achitat alte 5,6 milioane de lei. Potrivit reprezentanților ANRE, necesitatea schimbării sediul a intervenit după ce compania de la care închiriau sediul anterior, a notificat instituția, în iunie 2019, despre decizia de a rezilia contractul de locațiune. Reprezentanții ANRE au cerut ajutor de la Guvern pentru a identifica un sediu nou. La scurt timp, Guvernul a propus autorității de reglementare trei clădiri. Cei de la ANRE au declinat însă ofertele Guvernului și au instituit un grup de lucru pentru identificarea unui alt spațiu. Grupul a identificat alte trei clădiri, iar în cele din urmă a fost selectată clădirea actuală din strada Pușkin 52/A. Au semnat contractul cu 14 zile înainte ca edificiul să fie date în exploatare.

Ziarul de Gardă scrie că această clădire aparține soților Aliona și Andrei Golban, ultimul fiind președinte al Federației de Judo din Moldova. Contactat de Jurnal, Golban a spus că un administrator de-al său a fost responsabil pentru identificarea „găzdașilor”.

„S-a ocupat un administrator, ei au venit cu propunerea, nici nu era terminată reparația și atunci după ce am semnat contract au fost urgentate lucrările. ANRE căuta clădiri, s-a propus prețul care s-a propus și ei au fost de acord”, a spus președintele Federației de Judo.

Golban a refuzat să ne comunice prețul, făcând trimitere la secretul afacerii. În 2016, Golban a fost reținut, fiind suspectat că, împreună cu un sportiv de performanță și un fost polițist, ar fi estorcat prin șantaj 13 milioane de ruble rusești de la un moldovean care activa în Federația Rusă. A fost achitat de prima instanță, dar ulterior condamnat de instanța de apel. Dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție și trimis la rejudecare la Apel. Golban este acuzat că ar avea legături cu lumea criminală, mai exact ar fi făcut parte dintr-o grupare, condusă de Grigore Karamalac, poreclit și „Bulgaru”. Andrei Golban ne-a spus că nu l-a cunoscut pe Bulgaru. Cât despre dosar, crede că i-a fost fabricat.

Consiliul de Administrație al ANRE, cel care conduce instituția, este format din cinci directori, unul dintre ei având statut de director general. Actuala componență a ANRE a fost numită pe 7 februarie 2019, la ultima ședință a Legislativului de atunci, cu voturile deputaților Partidului Democrat și ai Partidului Liberal.

Noutăţile partenerilor

comentarii: