image
Sursa foto: parlament.md

Experți, despre convocarea în ședință a membrilor Guvernului interimar de către președintele Parlamentului: Este un abuz

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a convocat luni din nou membrii Guvernului interimar într-o ședință la care a fost discutată situația pandemică. Reprezentanții Guvernului au oferit informații despre evoluția pandemică în contextul măsurilor instituite prin declararea stării de urgență. De asemenea, s-a discutat subiectul aprovizionării sistemului medical cu vaccinuri și a fost subliniată necesitatea vaccinării de urgență a cadrelor didactice, pentru ca elevii claselor primare să poată reveni la studii cu prezența fizică în clase.

Convocarea membrilor Guvernului interimar de către președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi reprezintă un abuz și o încălcare a principiilor separației puterilor în stat, consideră unii experți, citați de Radio Chișinău.

„Președintele parlamentului și-a depășit atribuțiile, deoarece dacă există probleme de interes major, ele trebuie discutate în ședința plenară cu participarea tuturor deputaților. Dacă Dl Ciocoi a dat curs unei astfel de invitații, aceasta la fel duce la încălcarea principiului separației puterilor în stat și la subordonarea puterii executive președintelui Parlamentului. Eu sunt de părere că este un abuz din partea șefului Legislativului”, a afirmat Teodor Cârnaț. 

De aceeași părere este și analistul politic Veaceslav Berbeca. El consideră că prin astfel de acțiuni, Partidul Socialiștilor încearcă să-și mențină controlul asupra Guvernului, dar și să transmită mesaje în societate, în context electoral.

„Pe de o parte cred că este o încercare de a „îndruma” guvernul să opteze pentru anumite decizii. Pe de altă parte, cred că socialiștii vor încerca să arate că ei au fost cei care au avut grijă de popor în perioada respectivă. Cred că sunt acțiuni politice sută la sută”, a declarat expertul. 

Amintim că anterior unii politicieni au afirmat că astfel de ședințe, cu membrii Guvernului, ar fi fost convocate de liderul PSRM, Igor Dodon și la sediul formațiunii sale. Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi a negat însă aceste declarații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: