image
Sursa foto: sputniknews.ru

Viceministrul rus de Externe, întrebat dacă în RM se repetă „scenariul ucrainean” și despre riscul sistării livrării de gaze

Viceministrul de Externe de la Moscova, Andrei Rudenko, a fost întrebat în cadrul unui interviu pentru agenția rusă de stat Ria Novosti, dacă în Republica Moldova se repetă „scenariul ucrainean”, în condițiile în care „țările occidentale încep să pompeze arme în acest stat sub pretextul amenințării rusești”.

„Ne-am exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la implicarea activă a Moldovei în strânsă cooperare cu structurile euro-atlantice din sfera militară și militaro-tehnică. Alocarea de către UE a unei sume de asistență aproape egală cu bugetul militar anual al țării pentru a acoperi costurile asociate cu furnizarea de echipamente militare neletale, inclusiv platforme mobile și drone, ridică întrebări serioase cu privire la adevăratele obiective ale unei astfel de politici, mai ales pe fundalul liniei deschis ostile a Bruxelles-ului față de Rusia”, a declarat Andrei Rudenko.

„Desigur, asigurarea propriei securități este o treabă internă a fiecărui stat. Cu toate acestea, pare îndoielnic faptul că întărirea lui va fi facilitată de o creștere bruscă a potențialului militar al republicii care își declară oficial statutul neutru”, a adăugat oficialul rus.

Rudenco a mai fost întrebat dacă există riscul ca Rusia să sisteze livrările de gaze către Republica Moldova.

„Am subliniat în repetate rânduri că problemele aprovizionării cu gaze rusești către Moldova și a plății pentru aceasta sunt pur comerciale și țin de Gazprom, căruia ar trebui să i se adreseze. Pot doar să observ că partea rusă își îndeplinește în totalitate obligațiile asumate prin acest contract. Ca răspuns la contestația pe care ați menționat-o, Moldovagaz a primit o amânare pentru efectuarea unui avans pentru livrările de gaze în luna august. Presupunem că partea moldovenească va continua să-și îndeplinească obligațiile contractuale în totalitate și la timp”, a menționat viceministrul rus de Externe.

Noutăţile partenerilor

comentarii: