image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Autoritățile de la Chișinău cer eliberarea lui Ghenadie Ciorba, condamnat la trei ani de detenție de regimul de la Tiraspol

Biroul politici de reintegrare a sesizat misiunea OSCE la Chișinău și observatorii și mediatorii formatului 5 + 2 în legătură cu „condamnarea” din data de 19 iulie curent, a cetățeanului Republicii Moldova, Ghenadie Ciorba, care pe lângă faptul că a fost reținut ilegal timp de peste un an, de la 3 iulie 2020 - 18 iulie 2021, urmează a fi privat ilegal de libertate pentru încă 3 ani și 3 luni în regiunea transnistreană.

Ghenadie Ciorba a fost reținut ilegal la 3 iulie 2020, în or. Râbnița, în urma exprimării dezacordului de restricționare abuzivă de către Tiraspol (sub pretinse pretexte pandemice) a dreptului la libera circulație a locuitorilor între ambele maluri ale râului Nistru.

Ghenadie Ciorba a fost acuzat de extremism după ce a organizat un protest la Râbnița, pe 2 iulie, lângă podul de peste Nistru. Activistul s-a arătat nemulțumit că administrația transnistreană a anulat permisele de ieșire din regiune, sub pretextul carantinei. La protest i s-au alăturat mai mulți locuitori ai orașului Râbnița care lucrează sau au rude pe malul drept al Nistrului.

Viceprim-ministra în exercițiu pentru reintegrare, Olga Cebotari, a informat Misiunea OSCE la Chișinău, mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2”, despre „condamnarea” recentă a acestuia, solicitând implicarea acestor instituții, iar reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană i s-a cerut eliberarea necondiționată a lui Ghenadie Ciorba și respectarea drepturilor și libertăților inalienabile ale acestuia.

De asemenea, a fost solicitată dispunerea acțiunilor ce se impun, potrivit competențelor legale ale organelor de drept naționale, pentru investigarea acestui caz.

Într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare se spune că autoritățile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile posibile și vor face uz de toate pârghiile disponibile pentru a interveni în cazurile de încălcare a drepturilor omului care au loc în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender, întru garantarea prescripțiilor consfințite în tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

„Totodată, condamnăm cu fermitate orice manifestare de abuz și de ilegalitate evidențiată din partea exponenților de la Tiraspol și în rezultatul cărora se aduc atingeri grave drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, iar privarea de libertate a persoanelor cu încălcarea prevederilor legislației naționale în vigoare și a standardelor internaționale este inadmisibilă și pasibilă de răspunderea juridică corespunzătoare în privința celor care au dispus asemenea măsuri arbitrare și în lipsa împuternicirilor conferite prin lege”, se mai spune în comunicat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: