image
Sursa foto: bizlaw.md

Un bărbat, trimis în judecată, după ce a dobândit prin înșelăciune și uz de acte false două apartamente în Cahul

Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud informează că pe data de 18 mai a expediat în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a unui bărbat, în vârstă de 32 ani, originar din Cahul, învinuit de comiterea a patru capete de acuzare de escrocherie, săvârșită în proporții deosebit de mari și două capete de acuzare de falsificare a actelor oficiale .

Acesta este învinuit că, în perioada anilor 2014-2015, în complicitate cu alte trei persoane identificate și altele necunoscute, au pus în aplicare o schemă infracțională de dobândire prin înșelăciune și uz de acte false a două apartamente din mun. Cahul.

Prin urmare, în vederea realizării scopului infracțional propus, făptuitorii au confecționat dispozitivul a două hotărâri judecătorești de fapt inexistente, emise de Judecătoria Cahul în anul 2014, falsificând în acest sens semnătura unui judecător din aceiași instanță și aplicând ștampila falsificată cu însemnele Judecătoriei Cahul, precum și au confecționat un buletin de identitate fals.

Astfel, utilizând actele oficiale falsificate, aceștia prin repartizarea rolurilor între ei, au autentificat notarial contractele de vânzare-cumpărare a celor două apartamente, pe care în complicitate cu un registrator din cadrul Oficiului Cadastral Teritorial Cahul, au obținut în mod ilegal înregistrarea dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile menționate, astfel cauzând părților vătămate un prejudiciu material în proporții deosebit de mari, în sumă totală de 840.000 de lei.

Ulterior, făptuitorii prin înșelăciune și făcând uz de documente oficiale false au înstrăinat cele două apartamente însușite ilegal altor persoane terțe de bună credință, dobândit de la acestea cu 16000 de euro pe unul dintre apartamente și respectiv 15 000 de euro pe cel de-al doilea.

„Din motivul că bărbatul învinuit în cadrul acestei cauze penale se eschiva de la urmărirea penală, aflându-se peste hotarele țării, cauza penală în privința acestuia a fost disjungată într-o procedură separată. Precizăm că, recent în martie 2022, bărbatul vizat a fost reținut de către autoritățile din Ungaria și extrădat în Republica Moldova pentru a fi supus răspunderii penale. În privința acestuia la moment este aplicată măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu pe un termen de 30 zile”, informează Procuratura Anticorupție.

Cauza penală în privința celorlalți complici ai bărbatului, precum și în privința registratorului din cadrul OCT Cahul, care a fost învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost expediată anterior în instanța de judecată și la moment se află în proces de examinare în fond.

comentarii: