image
Sursa foto: Jurnal.md

Scandal la Edineț: Vaccinul pentru medici ar fi ajuns la alte persoane, inclusiv consilieri; Reacția președintelui raionului

Scandal în jurul a 108 doze de vaccin Pfizer destinate medicilor de la spitalul raional Edineț. Pe internet au apărut mai multe informații că o parte din vaccin care urma să ajungă la medicii incluși în lista pentru vaccinare, nu au ajuns la aceștia, ci la alte persoane din cadrul Consiliului raional.

Potrivit unui mesaj primit de la un cetățean de la Edineț, distribuit de expertul în politici publice Ștefan Gligor pe rețeaua de facebook, o parte din acest vaccin ar fi ajuns la Consiliul raional și s-ar fi vaccinat inclusiv conducerea socialistă a raionului.

Solicitat de Jurnal.md, președintele raionului, Nicolae Melnic a declarat că el personal nu este vaccinat și în timpul apropiat nu intenționează să facă acest lucru.

„În consiliul raional suntem doar patru socialiști și pot spune cu certitudine că nu suntem vaccinați. Am văzut informațiile apărute pe internet și sunt niște minciuni. Dar eu vorbesc doar de membrii partidului nostru, nu pot interzice cuiva din cadrul Consiliului raional să se vaccineze”, a spus președintele raionului.

În același timp Nicolae Melnic admite că există consilieri vaccinați.

„Dar dacă s-au vaccinat din lotul destinat medicilor, atunci când a venit un vaccin bun pentru ei, consider că acest lucru este un furt și trebuie ridicată și verificată lista de la Centrul Național de Sănătate Publică. Părerea mea e că persoanele vinovate trebuie să răspundă pentru aceasta”, a spus președintele raionului.

Surse sigure din cadrul Consiliului raional ne-au informat că printre cei care s-au vaccinat cu serul destinat lucrătorilor medicali figurează un consilier PD, PLDM și primarul de Viișoara.

Solicitat să ne spună dacă a discutat deja cu șefa Centrului Național de Sănătate Publică de la Edineț, despre acest scandal, președintele raionului ne-a spus că a avut o discuție chiar în dimineața zilei de azi, dar a refuzat să ofere detalii.

Solicitată de Jurnal.md, șefa CNSP, Aliona Pistruga a negat informația. „Nu este adevărat că s-ar fi vaccinat persoane în afara listei, doar lucrători medicali, iar primarul de la Viișoara este și asistentă medicală”, ne-a spus Pistruga.

Primarul de Viișoara, Ina Cibotaru, ne-a confirmat că a activat periodic în calitate de asistent medical la spitalul din Edineț, dar de la 1 martie nu mai activează la spital.

„De 11 ani activez în funcția de primar, dintre care vreo nouă ani am cumulat și în calitate de asistent medical în secția cardiologie a spitalului În noiembrie m-am infectat cu Covid, formă gravă, nu știu în ce condiții, poate când transportam bolnavii, poate – în cadrul secției. Am fost angajată pentru o normă de 0, 25%. După ce m-am recuperat, am mai activat în ianuarie, februarie și ulterior m-am retras deoarece am copil mic și o nepoțică mică”, ne-a spus Cibotaru.

Întrebată, dacă figura în lista personalului care trebuia vaccinat, Ina Cibotaru, a spus „posibil, nu cunosc”.

La momentul actual spitalul din Edineț este arhiplin și se discută despre reprofilarea secției traumatologie în secție Covid, după ce și alte secții au fost deja reprofilate..

„Discut zilnic cu directorul spitalului. Cele peste 200 de locuri toate sunt ocupate. Sunt aduși bolnavi de la Briceni, Ocnița, Râșcani la noi. Și dacă aici avem mai mulți bolnavi, la fel, îi transportăm și în alte spitale. Degrabă întreg spitalul va fi reprofilat în Covid. Nu avem lucrători medicali de rezervă, încât să ne permitem să nu-i protejăm” a mai spus Nicolae Melnic.

O reacție pe marginea acestui scandal a avut și consilierul prezidențial Ala Nemerenco, care a menționat că a primit mai multe mesaje și din alte raioane, că vaccinul obținut cu multă greutate a ajuns la alte persoane decât cel cui a fost destinat.

„Ieri și astăzi au apărut în spațiul public mai multe informații despre vaccinarea în etapa I „pe pile” sau și mai rău „pe bani”. Am primit și eu mai multe mesaje de la medicii care erau incluși în lista pentru vaccinare, dar nu le-a ajuns vaccin din motiv că au fost vaccinate cu totul alte persoane. Planează suspiciuni asupra Centrelor de vaccinare din Edineț, Ungheni, unor instituții medicale din Chișinău. Deci deocamdată vaccinul ajunge în țară doar prin donații și printr-un efort considerabil. Alții în schimb se căptușesc cu câte 200-300 euro pentru un Pfizer. Mi-aș dori mult ca organele statului să se sesizeze pe acest subiect. Iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să verifice listele vaccinaților, să identifice persoanele în cauză și să le facă numele publice pe toată țara. Atât a celor vaccinați pe așa o cale, cât și celor care au facilitat procedura. Să-și cunoască țara întreagă „eroii”. Conducătorii instituțiilor medicale cu așa istorii, i-aș demite ca pe timp de război, fără judecată. Mi-au venit zeci de mesaje cu cazuri concrete despre cum în diferite raioane s-au vaccinat consilierii locali cu tot cu socrii și soacrele lor, primari, diferiți șefi - de restaurante, de bănci sau magazine ... Iar medicii stau și-și așteaptă rândul. Ca și mulți alții. Țara aceasta a ajuns să fie populată mai mult de neoameni, decât de oameni”, a scris Ala Nemerenco

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: