image
Sursa foto: poză simbol

Găzduire shared: Cum (și de ce) să o utilizați pentru website-ul afacerii dvs.?

Dupa ce ati finalizat primul pas important - construirea website-ului dvs. este timpul sa il publicati online printr-un serviciu de gazduire web. Pentru multi, o solutie de gazduire de tip shared ar putea fi o optiune favorabila; cand analizam preturile, functionalitatile sau avantajele, gazduirea shared pare a fi cea mai buna solutie pentru website-urile la inceput de drum.

Vom detalia in acest articol ce este gazduirea shared si care sunt avantajele si dezavantajele acesteia. In plus, va vom oferi cateva sfaturi pentru a decide daca gazduirea shared este potrivita pentru afacerea dvs.

Ce este gazduirea shared?

Simplu spus, un plan de gazduire de tip shared este un serviciu de gazduire in care mai multe site-uri web folosesc (sau partajeaza) un singur server. Este o partajare anonima deoarece nu stiti cine este vecinul dvs. de server si nici el nu stie cine sunteti.

Deoarece mai multe website-uri sunt gazduite pe un singur server exista de obicei limitari privind cantitatea de resurse pe care un singur website le poate folosi - de ex. procesor si memorie.

Pentru majoritatea website-urilor afacerilor mici si mijlocii aceste limitari sunt rezonabile iar beneficiile economice ale unui plan shared il fac o alegere buna ca parte a strategiei dvs. de gestionare a site-ului web.

Avantajele gazduirii shared

Furnizorii de gazduire partajata sunt o optiune preferata pentru multi proprietari de companii si asta pentru un motiv intemeiat. Aceste planuri ofera multe avantaje (cum ar fi un pret mai mic) pentru intreprinderile mici si pentru cerintele acestora legate de Internet. Iata care sunt cele mai importante avantaje ale unui pachet de gazduire shared:

• Pret accesibil

Gazduirea shared este cea mai ieftina optiune de gazduire web, cu planuri accesibile, pe care oricine si le poate permite. Deoarece mai multe website-uri impart un singur server si resursele acestuia, si pretul este mai mic. Cateva exemple de astfel de planuri le puteti obtine de pe hostx.ro

• Scalabil

Nu sunteti blocat intr-un plan sau gazduire shared pentru totdeauna. Majoritatea serviciilor de gazduire au mai multe pachete de gazduire disponibile. Puteti incepe cu gazduirea partajata si faceti upgrade dupa cum este necesar.

• Usor de utilizat

Daca sunteti novice in domeniul gazduirii web hosting-ul shared este o modalitate accesibila de a avea acces la instrumentele necesare administrarii websitului dvs. In plus, planurile de gazduire shared utilizeaza panouri de control (cPanel, DirectAdmin sau Plesk), ceea ce face administrarea website-ului mai intuitiva. Experienta prealabila nu este necesara. Utilizarea unui control panel este extrem de facila chiar si pentru persoanele care nu au experienta in domeniul tehnologiilor web.

• Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la intretinerea serverului

Nu trebuie sa va preocupati de intretinerea tehnica a serverului pe care este gazduit websitul dvs. deoarece aceasta face parte din pachetul de gazduire shared. Gazda dvs. web se va ocupa de toate aspectele legate de intretinere si mentenanta.

Unii provideri ofera o baza de date cu mii de articole care descriu metode de rezolvare pentru diferite tipuri de probleme iar echipa tehnica este disponibila 24x7 pentru a raspunde intrebarilor dvs.

• Uptime bun

Majoritatea providerilor de gazduirea garanteaza un uptime de cel putin 99,9%.

Dezavantajele gazduirii shared

Exista desigur si unele dezavantaje de luat in considerare:

• Viteza lenta de incarcare si performanta redusa

Pe masura ce site-ul dvs. primeste mai mult trafic sau necesita si alte functionalitati este posibil sa inregistrati un impact asupra performantei si vitezei. Acest lucru e intampla deoarece gazda trebuie sa distribuie in mod echitabil resursele serverului.

• Website-uri potential riscante

Deoarece pe un server partajat pot fi gazduie sute sau mii de website-uri, exista riscul ca vecinii dvs. sa fie website-uri potential riscante.

• Personalizare limitata

Nu veti avea aceleasi optiuni de personalizare ca si in cazul gazduirii dedicate ceea ce inseamna ca veti fi mereu plafonat in optimizarea site-ului web.

4 sfaturi pentru a decide daca gazduirea shared este potrivita pentru afacerea dvs.

Cantarind diferitele avantaje si dezavantaje ale gazduirii partajate si daca este aceasta alegerea potrivita pentru nevoile dvs.? Pe masura ce explorati optiunile, tineti cont de urmatoarele aspecte:

1. Aveti in vedere bugetul

De obicei, principala preocupare in momentul alegerii serviciului de gazduire va fi bugetul afacerii dvs. si sa stabiliti ceea ce va puteti permite. Dupa cum am mentionat mai devreme, gazduirea shared va fi aproape intotdeauna mult mai putin costisitoare decat alte optiuni. Aceasta deoarece utilizati mai putin spatiu si resurse, ceea ce va mentine costurile scazute. Determinarea cheltuielilor maxime pe care vi le puteti permite este importanta pentru a stii daca puteti opta pentru alt tip de plan.

2. Stabiliti caracteristicile si resursele de care aveti nevoie

Functiile pe care urmeaza sa le implementati pe site-ul dvs. sunt un aspect important. In timp ce planurile de gazduire shared sunt cu siguranta mai ieftine, ele au si functionalitati mai limitate decat planurile dedicate. Daca site-ul dvs. are dimensiuni si nevoi mai mici, probabil ca nu va trebui sa va faceti griji cu privire la limitarile de performanta.

Daca insa anticipati cresteri mari de trafic sau necesitatea anumitor personalizari, gazduirea partajata ar putea sa nu fie cea mai buna alegere. Aceasta deoarece exista restrictii aplicate pe site-urile partajate, astfel incat resursele alocate (latime de banda, memorie, procesor, etc.) sa nu fie utilizate excesiv de un singur client.

Pentru a preveni infectarea cu malware, unele planuri shared au restrictii asupra tipurilor de fisiere care pot fi incarcate. Daca aveti anumite cerinte specifice, verificati cu furnizorul dvs. de gazduire.

Aceleasi masuri de precautie in privinta securitatii se extind asupra anumitor pluginuri si altor functii ale site-ului asa ca informati-va intotdeauna cu atentie asupra caracteristicilor disponibile si interzise.

3. Luati in calcul marimea website-ului

Deoarece resursele care sunt alocate unui client sunt limitate va trebui sa luati in calcul marimea sitului pentru a stabili necesarul de resurse. Luati in considerare spatiul de stocare alocat pentru un plan shared. Daca site-ul dvs. web este mai mare decat aceasta atunci gazduirea shared nu este potrivita.

4. Tineti cont de abilitatile dvs. tehnice

Una dintre principalele preocupari pentru proprietarii de afaceri mici care creeaza un site web sunt abilitatile tehnice. In timp ce construirea unui website si gazduirea acestuia pot fi complicate si necesita un dezvoltator web, planurile de gazduire shared sunt relativ simplu de gestionat. Serviciul de gazduire se va ocupa de intretinerea si gestionarea serverului; daca nu aveti experienta in domeniul tehnologiilor web, sunteti incepator sau pur si simplu nu aveti timp sa va ocupati de intretinerea unui server, o solutie de gazduire shared poate fi atractiva pentru dvs.

Gazduirea shared este adesea o alegere buna pentru website-urile afacerilor mici

Desi cu siguranta nu este pentru toata lumea, avantajele si capacitatile gazduirii shared o fac de obicei o alegere excelenta pentru website-urile afacerilor mici, portofolii, site-uri personale si bloguri. Datorita resurselor necesare reduse, atat in privinta timpului cat si a banilor, gazduirea partajata va permite sa va investiti resursele financiare ramase in alta parte. Si desi exista anumite limite, majoritatea site-urilor mai mici nu vor fi afectate de aceste restrictii.

comentarii: