image
Sursa foto: Europa Liberă

Democrația din RM a degradat în ultimii cinci ani; Cauzele regresului - frauda bancară, corupția și guvernarea ineficientă

Starea democrației din Republica Moldova a degradat esențial în ultimii cinci ani, fiind amenințată de frauda bancară, corupție, sărăcie și o guvernare ineficientă. De această părere sunt Veaceslav Ioniță și Diana Enachi, autorii raportului cu privire la starea democrației în Republica Moldova, dat publicității de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Raportul privind starea democrației are scopul de a evalua calitatea democrației din Republica Moldova în raport cu participarea politică, independența instituțiilor publice, libertăți civile și amploarea corupției.

„Democrația în Republica Moldova este determinată de calitatea vieții. Și evident, majoritatea cetățenilor consideră că calitatea vieții lor nu este pe măsura așteptărilor, fapt pentru care, au și o opinie negativă față de starea democrației din țară. Dacă evaluăm situația în ultimii cinci ani, cam o treime din cetățeni, potrivit raportului nostru, cred că lucrurile au rămas intacte, iar starea democrației nu s-a schimbat, și evident, nici calitatea vieții populației, din păcate, nu a evoluat”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

La rândul său, Peter Golias, directorul INEKO din Slovacia a menționat că democrația le oferă oamenilor posibilitatatea de a înlocui guvernarea atunci când nu sunt mulțumiți de ea. „Acest lucru provoacă dezbateri publice deschise, care ajută la găsirea celor mai bune soluții la problemele economice și sociale. Iar această dezbatere publică deschisă împiedică abuzul de putere, un lucru crucial pentru construirea capitalului social, ceea ce înseamnă încrederea oamenilor. De asemenea, aduce posibilități mai bune de inovare, ceea ce înseamnă dezvoltarea potențialului fiecărui cetățean”.

Studiul privind starea democrației în Republica Moldova a fost realizat în baza mai multor instrumente sociologice, aplicate în perioada ianuarie - aprilie curent. Astfel, pentru a afla ce cred oamenii din țară despre situația democrației, a fost efectuat la nivel național un sondaj de opinie pe un eșantion de 1 384 de persoane.

Astfel, doar 6,6% dintre cetățeni consideră că alegerile din Republica Moldova au fost libere și corecte, iar țara este condusă de voința poporului - unul dintre cele mai scăzute nivele din ultimii 15 ani. Totodată, 43,1% dintre cetățeni consideră că starea democrației este proastă, față de 28,7% dintre cetățeni care au o impresie mai mult sau mai puțin pozitivă, iar majoritatea cetățenilor (67,6%) sunt de părere că democrația din țară este determinată de calitatea vieții.

În același timp, în opinia participanților la focus grupuri, în țara noastră nu funcționează libertatea justiției, egalitatea în fața legii, persistă corupția în instituțiile publice și lipsește încrederea în viitor. În mare parte se crede că politicienii nu acționează în interesul cetățenilor, ci mai degrabă în interesul personal sau a unor grupuri.

Majoritatea respondenților consideră că situația democrației în Republica Moldova a rămas neschimbată în ultimii cinci ani (28%). Evenimentele din ultimii cinci ani au avut o influență negativă asupra calității democrației din Republica Moldova, iar în acest sens, frauda bancară este considerată a fi cea care a afectat cel mai mult democrația din Moldova. Majoritatea respondenților au calificat acest eveniment cu cel mai negativ impact. Pe locul doi se află demisia Guvernului Maia Sandu. Chiar dacă unii participanți la sondaje au apreciat pozitiv acest lucru, totuși marea majoritate a respondenților au considerat că acest eveniment a influențat foarte negativ calitatea democrației din țară, se mai arată în raportul de stare a democrației.

În ce privește rolul instituțiilor statului în promovarea democrației în Republica Moldova, în opinia cetățenilor cel mai mare impact îl au societatea civilă (38%) și mass-media. La polul opus se află instanțele de judecată și Procuratura Generală. Prin urmare, 44.5% dintre cei intervievați consideră că judecătoriile au un rol negativ în promovarea democrației.

La întrebarea cum este văzută democrația în Republica Moldova în comparație cu țările vecine rezultatele arată divergențe vizibile în aprecierea stării democrației de către experți, diasporă și populație. Punctul discordiei este Federația Rusă. În timp ce experții apreciază starea democrației din Rusia extrem de prost, populația consideră că lucrurile în Rusia sunt relativ bune și nivelul democrației este mult peste cel din Moldova. Cu toate acestea, în rândul tuturor categoriilor de respondenți, există două consensuri clare: România este unica țară din regiune, care este apreciată pozitiv la capitolul democrație de către toate grupurile intervievate. De asemenea, toate categoriile de respondenții consideră că în Moldova este mai multă democrație comparativ cu Ucraina, dar mai puțină față de România.

„ Pentru a îmbunătăți calitatea democrației în Republica Moldova, în primul rând, este necesar ca politicienii să fie mai responsabili, legile să funcționeze mai bine, nivelul corupției să fie redus, oamenii să fie mai informați și mai activi. O guvernare responsabilă și eficientă este indispensabilă de un stat de drept cu principii și valori democratice în acțiune”, este de părere economista Diana Enachi.

Autorii recomandă autorităților, dar și cetățenilor și societății civile o serie de măsuri care ar îmbunătăți starea democrației din Republica Moldova. Printre aceste măsuri putem menționa îmbunătățirea capacităților autorităților de a elabora și implementa măsuri de prevenire a corupției; asigurarea independenței și transparenței sistemului judiciar; evitarea mesajelor populiste de către partidele politice; monitorizarea activă și permanentă a transparenței, eficienței și integrității instituțiilor publice; asigurarea unor salarii motivante și decente; implicarea activă a cetățenilor în treburile publice și consolidarea jurnalismului de investigație.

Citeşte mai mult despre

comentarii: