image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Protestul istoricilor, filologilor; „Dacă noi suntem pseudo-cercetători, Chicu este un pseudo-prim-ministru”

Cercetătorii de la Institutele de Știință au organizat azi o nouă acțiune de protest în fața clădirii Guvernului, în legătură cu situația dezastruoasă din domeniu creată în urma organizării de către Agenția Națională pentru Cercetări și Dezvoltare a așa numitelor concursuri de proiecte. Ca rezultat al acestor concursuri, mai bine de jumătate din angajații Institutului de Istorie, Institutului Patrimoniului Cultural, filologi, filosofi etc. riscă să rămână înafara procesului de cercetare și fără un loc de muncă.

Cercetătorii au venit cu pancarte în fața clădirii Guvernului pe care scria: „Opriți distrugerea științei”, „Vreau să fiu cercetător, nu cerșetor”,. „Nu alungați tinerii din țară”, „De potențialul științific depinde viitorul țării”.

protestprotest

Cercetătorii au elaborat o listă de revendicări în care au solicitat Guvernului să analizeze și să revizuiască modalitatea de finanțare a domeniului de cercetare și inovare în conformitate cu practicile europene în acest domeniu.

Ei solicită să le fie asigurate locurile de muncă și încheierea contractelor de muncă pentru întreaga perioadă a desfășurării proiectelor câștigate prin concurs, nu doar pentru un an de zile.

protestprotest

Istoricul și politologul Anatol Țăranu a observat că revendicările sunt logice, dar ele sunt incomplete. „Noi avem nevoie ca această reformă să fie abrogată. Trebuie să revenim la statu-quo-ul institutelor de știință de până la începerea ei. Această reformă a fost concepută și realizată de niște diletanți. Ei nu au idee cum trebuie să fie realizată știința. În aceste condiții nu va duce la nimic bun încercarea de a îmbunătăți reforma. Cerem Guvernului să fie abrogată și să fie demarat un nou proces de reformare a științei, dar cu participarea și implicarea reprezentanților comunității științifice” a spus Țăranu.

În context cercetătorii, academicienii, filologii, istoricii întruniți în fața clădirii Guvernului au cerut demisia ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici. Ei au menționat că nu poate un membru al Guvernului să argumenteze că a moștenit această situație de la guvernările precedente și să nu întreprindă nimic. „Popovici trebuie să plece”, au spus protestatarii.

Academicienii au remarcat că și premierul, Ion Chicu, prin declarațiile sale a jignit întreaga comunitate academică. „El a spus că printre noi sunt mulți pseudo-cercetători, noi credem că el este un pseudo-prim-ministru. Salariile noastre sunt atât de mizere, că nu ne mai poate face nimic Să fim solidari și să mergem înainte, ca să ne apărăm drepturile”, a mai spus Țăranu.

protestprotest

La rândul său, istoricul Ion Negrei, a declarat că ceea ce se întâmplă în comunitatea academică nu se încadrează nici pe departe în albia normalității. „Actualul guvern a pus la cale o lovitură dată intelectualității. Ni se aduc reproșuri că suntem pseudo cercetători și că lucrăm la proiecte politice. Nicidecum. Este un proiect politic eșuat ceea ce face azi Guvernul. Noi oferim expertiza cercetării guvernării. Dar ea se face surdă și mută și nu admite rezultatele cercetării. Ceea ce spunem noi societății despre identitatea noastră, despre trecutul nostru, despre istoria noastră, limbă, cultură – sunt un rezultat al cercetării. Dacă nu convin, trebuie schimbată guvernarea”, a punctat istoricul.

În context, reprezentanții comunității academice au remarcat că s-au adresat de nenumărate ori la Președinție, Guvern, Parlament. Au primit un singur răspuns de la Parlament în care au fost informați că demersul lor a fost redirecționat Guvernului.

Angajații institutelor de cercetare au anunțat că vor depune azi revendicările la Guvern. În cazul în care nu vor fi auziți, vor organiza noi acțiuni de protest.

protestprotest

La finele protestului, când oamenii de știință au pornit într-un marș al tăcerii, pe alături a trecut ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici. Reprezentanții comunității academice prezenți la protest au evitat să discute cu el. Popovici a declarat presei că nu știa nimic despre acest protest, că tocmai venea de la Mitropolia Moldovei, unde a fost să discute măsurile pe care le va întreprinde biserica pentru a preveni extinderea coronavirusului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: