image
Sursa foto: Reuters

China va începe testarea probelor stocate la banca de sânge din Wuhan, pentru a determina când și unde a apărut Covid-19

China va începe testarea probelor stocate la banca de sânge din Wuhan, pentru a determina când și unde a apărut coronavirusul. Oamenii de știință din întreaga lume cer acces la acest proces și spun că, indiferent de rezultatele comunicate de autoritățile chineze, acestea nu vor fi considerate credibile.

Banca de sânge din orașul Wuhan are peste 200 de mii de eșantioane de sânge recoltate de la donatori în ultimii doi ani și a fost identificată de experții OMS ca posibilă pistă de investigație a originilor coronavirusului.

Totuși, autoritățile chineze au refuzat accesul experților străini la aceste probe, dar au decis să facă propria investigație, în cadrul căreia vor testa eșantioanele pentru a le identifica pe primele care conțin anticorpi împotriva Covid-19, scrie Biziday.

Oficial, primul caz de infectare cu coronavirus a fost identificat pe 8 decembrie 2019, dar există suspiciunea că virusul începuse să circule cu câteva luni înainte de această dată. O astfel de investigație, ce ar porni de la testarea probelor din banca de sânge, ar permite nu numai identificarea exactă a persoanelor infectate și data la care aveau anticorpi, dar ar putea determina ulterior și dacă acestea au venit dintr-o altă regiune și, eventual, dacă au intrat în contact cu animale care ar fi putut face posibilă trecerea virusului de la liliac la om, în mod indirect.

Un oficial al Comisiei Naționale de Sănătate din China a declarat pentru CNN că probele sunt păstrate timp de doi ani pentru situația în care ar putea exista litigii legate de donare, dar după trecerea acestei perioade vor putea fi folosite pentru teste.

Maureen Miller, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Columbia, a declarat însă că “nimeni nu va crede niciun rezultat pe care China îl raportează dacă nu există cel puțin observatori calificați”. Alți experți au propus transferul probelor la Geneva sau într-o altă destinație neutră, pentru a permite experților OMS să participe la testare.

În primăvară, Administrația Biden a efectuat o analiză a informațiilor privind modul în care ar fi putut apărea coronavirusul, dar nu a putut stabili cu certitudine dacă virusul a trecut în mod natural de la animal la om, sau dacă acesta a scăpat dintr-un laborator. La vremea respectivă, președintele Joe Biden a declarat că “informații critice despre originile acestei pandemii există în Republica Populară Chineză, dar oficialii guvernamentali din China au împiedicat anchetatorii internaționali să aibă acces la acestea.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: