image
Sursa foto: Wang Jingqiang / Xinhua News / Profimedia

600 de cazuri noi de coronavirus într-o singură zi, în Coreea de Sud: Care e situația la nivel global

Coreea de Sud a cunoscut o creștere-record într-o singură zi a numărului de cazuri de contaminare cu coronavirus. Vineri a înregistrat 594 de noi îmbolnăviri, ceea ce ridică numărul total al persoanelor testate pozitiv la 2.931. Dintre acestea, 16 au murit până acum. Este, de departe, cea mai gravă situație înregistrată într-o țară, în afară de China, relatează BBC.

Pe de altă parte, apar semne îngrijorătoare în Statele Unite, unde au fost depistate cel puțin două cazuri de îmbolnăviri cu origine necunoscută, în California și Oregon. Respectivele persoane nu au călătorit în zone afectate de epidemia de coronavirus și nu au avut contacte cu persoane care să fi fost bolnave. Unul dintre cazuri este o femeie în vârstă cu probleme suplimentare de sănătate. În SUA sunt până acum 59 de cazuri confirmate de coronavirus, iar subiectul începe să fie politizat.

Ce se întâmplă, totuși, în Coreea de Sud?

Mare parte din cazurile de infectare cu Covid-19 s-au înregistrat în orașul Daegu din sud-estul țării, epicentru al epidemiei din această țară. Răspândirea virusului este legată de un grup religios creștin, Shincheonji, pe care mulți îl consideră o sectă. Autoritățile cred că membrii acestui grup s-au infectat unii pe ceilalți în timpul serviciului religios și apoi au răspândit boala în toată țara, aparent fără a fi depistați. O femeie de 61 de ani, membră a sectiei, care a fost testată pozitiv săptămâna trecută, este, în orice caz, printre primele cazuri identificate și de aici a pornit ancheta epidemiologică. Ea a refuzat inițial să meargă la spital pentru a fi testată și a frecventat, în schimb, câteva reuniuni ale bisericii până să fie depistată pozitiv. Arătat cu degetul, grupul religios denunță o vânătoare de vrăjitoare.

Frica și lipsa de informații, cele mai mari provocări

OMS a ridicat vineri nivelul de alertă globală în privința coronavirusului la cea mai ridicată cotă, însă încă nu a declarat pandemie și încă spune că mai există șanse ca virusul să fie izolat și lanțul de transmitere să fie întrerupt. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a subliniat pe de altă parte că panica și lipsa de informații sunt cele mai mari provocări în lupta cu coronavirusul.

Coronavirus în peste 50 de țări

În prezent, cazuri de coronavirus s-au înregistrat în peste 50 de țări. Sunt 85.209 cazuri confirmate la nivel global, dintre care 2.924 s-au soldat cu deces, marea majoritate fiind în China (79.252 de persoane infectate și 2.835 de morți).

O situație gravă se înregistrează și în Iran unde, potrivit unor surse medicale citate de BBC, numărul morților ar fi ajuns la 210 în realitate, de șase ori mai mult decât au raportat oficial autoritățile.

În Italia, țara europeană cu cele mai mari probleme, numărul persoanelor infectate a ajuns la 821, iar cel al deceselor la 21.

Departamentul de Sănătate din Australia a confirmat că 25 de oameni au fost infectați cu noul coronavirus, față de bilanțul oferit anterior de 22 de cazuri, scrie CNN. Dintre aceștia, 15 s-ar fi vindecat, iar restul au o stare de sănătate stabilă. Nouă cazuri de infectare cu virusul Covid-19 au fost asociate cu zborul de repatriere a pasagerilor de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină în Japonia, potrivit Departamentului de Sănătate al Australiei.

Belarus, Lituania, Olanda, Noua Zeelandă și Nigeria sunt țările care au anunțat primele lor cazuri de îmbolnăvire. Marea Britanie are, la rândul ei, un prim cetățean decedat din cauza Covid-19. Este vorba despre un pasager de pe nava de croazieră Diamond Princess.

În România, până acum sunt trei cazuri confirmate de coronavirus.

Anxietatea legată de coronavirus continuă să lovească piețele la nivel mondial. Bursa din Londra a pierdut peste 13 procente în această săptămână, valoarea companiilor listate scăzând cu 267 de miliarde de dolari, scrie digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: