image
Sursa foto: theverge.com

Rusia forțează Apple să închidă afacerea, dacă nu-i permite să spioneze cetățeni

Noile legi din Rusia în domeniul tehnologiei vor ajuta statul să-i controleze mai bine pe cetățeni, numai că asta încurcă planurile Apple.

În noiembrie 2019, statul rus a aprobat o nouă lege care vizează o serie largă de dispozitive: de la telefoane și computere, până la televizoare smart. Potrivit legii, toate acestea vor trebui să aibă pre-instalat software rusesc. Asta ar putea oferi Rusiei posibilitatea să obțină mai multe informații despre cetățenii săi, printre care informații legate de locație, finanțe sau conversații private. Va intra în vigoare în iulie 2020.

Acest lucru afectează cel mai mult compania americană Apple. În mod obișnuit, aceasta interzice pre-instalarea de aplicații terțe pe dispozitivele sale. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a legii, gigantul tech va trebui să aleagă dacă va permite instalarea de software rusesc pe dispozitivele sale sau va prefera să iasă de pe piața din Rusia. Decizia este una destul de dificilă, pentru că aceasta valorează aproximativ trei miliarde de dolari, bani pe care, cel mai probabil, nu ar vrea să-i piardă, scrie Playtech.ro.

Apple spune că vrea să pună intimitatea utilizatorilor pe primul loc

Autoritățile rusești au publicat o listă cu aplicațiile pe care producătorii de dispozitive vor trebui să le pre-instaleze pe acestea, dacă vor să mai vândă în această țară. Printre acestea, se numără aplicații dezvoltate de guvern pentru plătiri de taxe, amenzi, aplicații bancare, de navigație, dar și platforme de rețele sociale care au legături cu autoritățile. Acestea ar putea fi folosite pentru a colecta date despre utilizatori, fără permisiunea acestora.

Această situație a născut un conflict între autoritățile rusești și compania americană. Aceasta spune că vrea să pună intimitatea utilizatorului mai presus de interesele guvernamentale, indiferent de stat.

De altfel, poziția adoptată i-a adus probleme cu FBI-ul și administrația Trump. Apple a refuzat să onoreze cererea procurorului general al Statelor Unite de a debloca două iPhone-uri. Cererea a venit în urma unei investigații asupra unui ofiţer al Forţelor Aeriene Saudite, acuzat că a împuşcat mortal trei americani la o bază navală din statul Florida. Astfel, autoritățile speră ca gigantul să deblocheze cele două telefoane folosite de acesta, pentru a afla mai multe date. Compania a refuzat să contribuie.

Pe de altă parte, Apple pare să fi renunțat la planurile sale de a cripta fișierele de pe iPhone-uri cărora utilizatorii le-au făcut backup în cloud. Totuși, e de părere că crearea unui backdoor doar pentru autorități, pentru a fi folosite în scopuri nobile, ar crea totuși un precedent nefavorabil.

„Am susținut întotdeauna că nu există un backdoor doar pentru băieții buni”, a spus compania într-un comunicat oficial. „Backdoor-urile pot fi exploatate și de cei care ne amenință securitatea națională și securitatea datelor clienților noștri”, a continuat aceasta. La fel ar fi și cazul software-ului pe care Rusia vrea să-l pre-instaleze pe dispozitive.

Legea nu va însemna că dispozitivele din alte țări nu pot fi vândute cu software-ul lor obișnuit, numai că vor trebui instalate și „alternativele” rusești. Altfel, dispozitivele vor fi interzise.

Situația e mai complicată de atât

Este dificil pentru companii să-și mențină principiile în funcție de prerogativele din țările în care operează, în special în state precum Rusia, care urmăresc să capete control total asupra locuitorilor săi. Totuși, asta nu înseamnă că acestea nu încearcă să găsească compromisuri.

De altfel, situația dintre Rusia și Apple reprezintă doar cea mai recentă încercare a statului, care face parte dintr-un efort mai amplu de atingere a unui control digital total. Nu este prima dată când statul rus a făcut ceva similar. În 2016, de exemplu, autoritățile au blocat accesul cetățenilor săi la site-urile LinkedIn și Pornhub pentru că au refuzat să găzduiască date pe servere de pe teritoriul Rusiei. În 2017, a încercat să blocheze și Telegram pentru că a refuzat să ofere statului cheile de criptare.

Evident, cea mai complexă mișcare de acest tip o reprezintă crearea propriului internet. Țara vrea să-și creeze un „internet suveran”, care ar putea funcționa fără să fie conectat la marile servere mondiale. Legea a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2019 și urmărește deconectarea țării de la rețelele de internet globale, dar și blocarea accesului cetățenilor la conținut pe care guvernul îl consideră o amenințare la securitatea națională.

Acum, statul încearcă să pătrundă și în dispozitivele locuitorilor.

Apple nu a luat o decizie finală încă, așa că rămâne de văzut unde se va situa aceasta: dacă ține suficient de tare la principiile sale și la protejarea utilizatorilor, așa cum susține, pentru a renunța la o parte din profit.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: