image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția Procuraturii, după ce Dodon a acuzat Președintele că nu i-a protejat mama: PA nu gestionează astfel de incidente

Procuratura Anticorupție nu are competențe și posibilitate de a gestiona incidente de genul celor care au avut loc miercuri în fața instituției, când a fost citată Galina Dodon, mama fostului președinte Igor Dodon. Aceasta a fost huiduită de activista Maria Olari la intrarea în instituție unde a fost citată pentru audieri în dosarul fiului.

Procuratura Anticorupție precizează că Galina Dodon a fost citată de către procurori pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară, în condițiile prevăzute de art.151 alin.(7) din Codul de procedură penală.

Or, norma procesual penală stabilește expres obligativitatea procurorului de a comunica părților imediat, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare a raportului de expertiză, acțiuni care au fost respectate și în acest caz.

„Aferent, incidentului care s-a produs la intrarea și în sala de audiență a Centrului Național Anticorupție, declarăm că, Procuratura Anticorupție își manifestă dezacordul cu producerea acestui incident și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament. Or, una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor și libertăților persoanei, precum și a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal”, se spune în reacția Procuraturii.

Instituția mai precizează că nu are competențe și posibilitate de a gestiona careva incidente de genul celor de ieri, având în vedere faptul că, Procuratura Anticorupție nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției fiind reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care nu prevăd modalități de a asigura confidențialitatea identității persoanelor citate la Procuratura Anticorupție.

Amintim că fostul președinte Igor Dodon, acuzat de trădare de patrie și finanțarea partidului de către o grupare criminală, s-a arătat extrem de deranjat că mama sa, Galina Dodon, a fost huiduită în fața Procuraturii Anticorupție. Fostul președinte a acuzat-o pe Maia Sandu și reprezentanții actualei guvernări, că nu i-ar fi asigurat protecția.

Anterior procurorii au anunțat că au depistat în urma perchezițiilor la baștina lui Igor Dodon, în casa mamei sale, peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolica partidului - 17 mii de euro. Galina Dodon a fost citată în dosarul în care este cercetat Igor Dodon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: