image
Sursa foto: jurnal.md

Ex-deputat: Deși Tiraspolul susține că s-ar confrunta cu o „criză umanitară”, Uzina metalurgică lucrează zi și noapte

În pofida lamentațiilor liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că regiunea din stânga Nistrului s-ar confrunta cu o „catastrofă umanitară, economică” din cauza reducerii volumelor de gaze livrate de Gazprom, marile întreprinderi, printre care și Uzina metalurgică din Râbnița, care nici măcar nu dispune de autorizație de mediu, continuă să activeze. Despre aceasta a anunțat fostul deputat Alexandru Slusari, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Potrivit politicianului, reluarea activității întreprinderii în lipsa unei autorizații de mediu simbolizează impertinența regimului separatist, „cât și impotența autorităților de la Chișinău.

„Pe fundalul bocetelor Tiraspolului despre „catastrofa umanitară” uzina metalurgică din Râbnița lucrează zi și noapte. Activează fără autorizația de mediu privind emisiile de poluare. Continuă să intoxice satele din raionul Rezina și exportă nestingherit producția prin vama moldovenească. Achită niște tarife simbolice pentru gaz și energia electrică, de zeci de ori mai mici decăt întreprinderile de pe malul drept al Nistrului”, menționează Alexandru Slusari.

Fostul depustat se întreabă de ce nu reacționează vicepremierul Oleg Serebrian, ministra mediului, conducerea Serviciului Vamal și a PG. „Continuăm să le oferim gaz gratis. Regiunea transnistreană continuă să importe bunuri fără a fi impozitate Bugetul de stat al RM pierde miliarde, iar agenții economici care respectă legea sunt discriminați”, observă Slusari.

În actualele condiții, el consideră că guvernarea ar trebuie să de dovadă de curaj și să stopeze prin metode economice situația în care de-a lungul anilor am tolerat să avem o zonă gri la hotar cu Ucraina

„31 de ani toate guvernările prind peștișori de aur în această apă tulbură de la Nistru și toate dau vina pe predecesorii. Din păcate așa și trăim”, conchide fostul deputat.

Amintim că la mijlocul acestei luni Tiraspolul a acuzat Chișinăul, în contextul reducerii cu 40% a volumelor de gaze distribuite în stânga Nistrului, că ar pune în pericol atât sectorul industrial, cât și situația economică din regiune.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, întrebat cum sunt cheltuite volumele de gaze care ajung în stânga Nistrului, a declarat că ar trebui să fie un control, dar în realitate acesta nu există.

Noi interacționăm doar cu întreprinderea „Tiraspoltransgaz” și monitorizăm zilnic cât ei preiau din volume. În opinia mea ar trebui să conclucrăm mult mai activ cu ei. Cât privește consumul pentru sectorul industrial, din ceea ce vedem, ei continuă să consume. Centrala de la Cuciurgan generează energie electrică pe bază de gaze. Din datele pe care le-am văzut cred că și uzina metalurgică lucrează, poate noaptea, nu știu care e graficul lor de lucru. Cu atât mai puțin nu văd să fie probleme cu aprovizionarea obiectelor sociale sau a consumatorilor casnici cu gaze naturale. Cred că a ajuns timpul ca toți să plătească și am mai spus, dacă o sticlă cu apă în magazinele din Tiraspol costă 7 -8 lei, nu poate gazul să coste un leu”, a menționat șeful „Moldovagaz”

Noutăţile partenerilor

comentarii: