image
Sursa foto: facebook

Ultimul gest al lui Ilie Coica, bărbatul care a arborat tricolorul la Corjova: „Programat la chimioterapie, a mers la vot”

Sâmbătă, 28 noiembrie a fost petrecut pe ultimul drum veteranul războiului de la Nistru, originar din satul Corjova, Ilie Coica, cel care la începutul anilor 90 a arborat drapelul pe edificiul Casei de cultură din această localitate. Bărbatul avea grijă ca drapelul să nu dispară, își amintesc prietenii, iar dacă acest lucru se întâmpla, mama lui cosea altul care era arborat iar și iar în locul celui distrus de separatiști

Despre decesul veteranului, răpus de o boală grea, a anunțat Asociația veteranilor de război din aceasta localitate și prietenul lui Ilie Coica, scriitorul Vlad Grecu.

„Am învăţat într-o clasă, concuram la pictură în ulei şi, cu toate că eu studiam pictura la Şcoala de Arte Plastice, iar el a deprins secretele acestei arte de la tatăl său, de multe ori mă depășea. Ilie cânta la trompetă în fanfara de la Casa de cultură, eu, autodidact, chinuiam acasă o chitară cu şase strune, fără sclipiri de perspectivă”, își amintește Vlad Grecu.

„Am fost luați în armată în aceeaşi zi, apoi am absolvit aceeaşi facultate. De la mine el a preluat pasiunea de electronică, eu de la el - pasiunea pentru plante.

În anii 90 Ilie Coica a arborat pe Casa de cultură din satul Corjova tricolorul, îl păzea ca un cerber, iar dacă noaptea, totuşi, drapelul dispărea, mamă-sa cosea altul şi el îl instala din nou şi din nou...”.

„Pe data de 2 martie 1992 a stat cu arma de vânătoare în ambuscadă, să opunem rezistență cu ce aveam separatiștilor. Pe urmă - războiul, pe urmă confruntarea cu milițienii şi cazacii în apărarea dreptului constituțional de a-şi alege primarul satului Corjova. Chiar în ultimele zile, pe data de 15 noiembrie, fiind programat la o şedinţă de chimioterapie, şi simţindu-se extrem de prost, s-a deplasat până la Cocieri pentru a o vota pe Maia Sandu.

Aceasta a fost ultima lui luptă, confruntarea cu vremurile grele, cu tumoarea, cu PSRM... şi ultima lui victorie”, a menționat Vlad Grecu.

Scriitorul constată că deși nu sunt atât de cunoscuţi în spaţiul media, oameni ca veteranul de război Ilie Coica au contribuit esențial la cauza de renaștere națională și la fortificarea și supraviețuirea acestui stat.

Și fostul primar de Corjova, Valeriu Mițu, anunță pe pagina sa de facebook că a fost petrecut pe ultimul drum „un patriot și un luptător pentru idealurile naționale”.

Pentru barbatie si curaj, Ilie Coica a fost decorat cu distincții de stat și cu medalia „Pentru Vitejie”.

veteranveteran

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: