image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Istoric: „Găgăuzia este și va fi o sursă de instabilitate cât lumea rusă o va cere”; Cum readucem stabilitatea în sudul RM

Ultimele evenimente din autonomia găgăuza, protestele locale, dar și vizita președintei Maia Sandu, urmată de o întâlnire cu liderii politici de la Comrat, ridică tot mai multe semne de întrebare în rândul analiștilor privind instabilitatea pe care o poate crea Găgăuzia în RM. Istoricul Octavian Țîcu consideră că regiunea va fi întotdeauna instabilă din punct de vedere socio-politic, dacă asta va cere Kremlinul și consideră că oricât de multe investiții s-ar face, găgăuzii nu-și vor schimba prea ușor convingerile politice, iar singura soluție pentru a readuce stabilitatea în sudul țării ar fi o reformă administrativă extinsă.

Istoricul și fostul parlamentar Octavian Țîcu susține că atâta timp cât Moscova va cere ca autonomia găgăuză să fie o sursă inepuizabilă de instabilitate pe plan intern, acest lucru se va întâmpla. În cazul Găgăuziei, au fost aplicate, la începutul anilor '90, aceleași tipare de recunoaștere a autonomiei regiunii precum Transnistriei.

Găgăuzia este și va fi în permanență o sursă de instabilitate, atâta timp cât lumea rusă o va cere. Asta este condiția existenței acestei entități. Noi ce-am făcut? Declarația Sovietului Suprem, primul Parlament al Republicii Moldova, din august 1990, a spus foarte clar că nicio minoritate etnică nu are dreptul la teritorialitate în Republica Moldova. Garantarea autonomiei știm cum s-a făcut de către oamenii interpuși ai Moscovei, Snegur, Sangheli, Andronic, cei care au născut autonomia găgăuză și mulți alții ca ei. În raport cu autonomia găgăuză au fost aplicate aceleași tipare ca și în cazul Transnistriei, doar că aici ai o masă de votanți pe care ți-o faci sigură prin înțelegerile de cartel cu elitele de la nivel local. Personal, și ca ministru și ca deputat, m-am lovit de felul cum acționează autonomia găgăuză atunci când le sunt interesele în joc”, a declarat Țîcu.

Acesta subliniază că funcționarea autonomiei ar trebui să fie garantată doar prin „condiționalități democratice în interesul Republicii Moldova”, iar dacă cineva are impresia că găgăuzii se vor schimba, greșește. Țîcu este de părere că oricâți bani ar investi statul Republica Moldova în autonomie, comunitatea de acolo nu se va schimba.

„În raport cu autonomia găgăuză este o soluție simplă, pentru că bugetul Republicii Moldova este cel care garantează funcționarea acestei autonomii, iar funcționarea acestei autonomii ar trebui garantată doar cu condiționalitate democratică în interesul Republicii Moldova. Această condiționalitate, despre care se vorbește de foarte multe ori, este pur și simplu neglijată. Noi credem că dintr-un anumit punct de vedere găgăuzii se vor transforma. Inevitabil, există o pătura care se schimbă, dar atâta timp cât elitele sunt de factură rusească și au capacitatea de a mobiliza anumite segmente ale societății împotriva Republicii Moldova, oricâți bani noi am da acolo, lucrurile nu se vor schimba”, a menționat fostul deputat.

Octavian Țîcu a propus și o soluție pentru rezolvarea problemelor care facilitează crearea instabilității sociale și politice în autonomia din sudul țării.

„Ce-aș face eu? Aș face o reformă administrativă extinsă, așa cum a fost și pe timpuri, că sunt anumite localități din Găgăuzia care n-ar trebui să se afle în această autonnomie, linia de demarcație a fost foarte fragilă. Și atunci să facem un județ cu împuterniciri egale pentru toți, pentru că nu poate o entitate teritorială la Comrat să aibă beneficii, drepturi, instituții mai mari decât la Bălți, la Soroca sau la Ungheni. Le facem egale pentru toți și acționăm într-un spirit comunitar european”, a explicat istoricul.

Totuși, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, remarcă o altă soluție și consideră că regiunii nu-i pot fi retrase drepturile acordate în '94-'95, iar aceasta nu ar trebui învinovățită de anumite lucruri care se petrec din cauza elitelor politice locale, ci integrată. De asemenea, fostul parlamentar insistă că integrarea regiunii ar trebui făcută inclusiv prin anticiparea și medierea inteligentă a conflictelor și tensiunilor de acolo.

„Găgăuzii au obținut ceea ce noi numim drepturi colective, ceea ce este un caz foarte grav, pentru că inflamează spiritul național, iar ceea ce animă confruntarea cu Chișinăul este, de fapt, un naționalism de tip găgăuz, alimentat de o simbioză cu planurile și interesele Federației Ruse. Dar nu ar trebui să culpabilizăm comunitatea găgăuză pentru interesele și jocurile pe care le creează elitele politice de la Comrat. Noi ar trebui să avem o integrare inteligentă și deșteaptă. Drepturile acordate în '94 și '95 nu pot fi luate. Eu cred că ar trebui să ne uităm înainte și să integrăm această cimunitate găgăuză într-o regiune mai largă, mai extinsă spre sud, oferindu-le toate posibilitățile de a se moderniza în procesul de aderare la Uniunea Europeană, încercând să mediem cu foarte multă atenție și inteligență conflictele potențiale care ne așteaptă, pentru că, probabil, în următoarele săptămâni sau luni se vor acutiza anumite lucruri”, a subliniat Munteanu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: