image
Sursa foto: romaniatv.net

Fugarul Cristian Rizea sfidează autorităţile: Şi-a deschis la Chişinău și o firmă cu un condamnat în dosarul „Poşta Română”

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fugit din România, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Descoperit în Republica Moldova, unde își caută nestingherit de viață de cel puțin un an și ceva, cel care şi-a schimbat numele în „Mihai Cristian” nu este deranjat de autorităţi. În tot acest timp, Rizea îşi vede de afaceri, alături de alţi români care au avut probleme cu justiţia.

În decembrie 2017, fostul deputat român Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi. După sentinţa definitivă, Rizea a dispărut, fiind dat în urmărire generală, până a fost descoperit la Chişinău de jurnaliștii de la Gândul.

După toate aparențele, nu derulează nicio activitate lucrativă, însă are venituri suficiente ca să dețină un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chișinăului în complexul Crown Plaza Park, de pe str. București 96/1. În plus, politicianul-fugar conduce o mașină de lux, duce copilul la școală privată, întreține o soție casnică și o amantă, iar majoritatea timpului și-l împarte între restaurantele de lux și apartamentul amantei. Sursele celor de la Gândul indică faptul că Rizea merge aproape zilnic la amanta lui, care locuiește pe adresa Chișinău, str. Lev Tolstoi 24/1, scara 1. Când merge în vizite, parchează automobilul în fața „Supermarket Nr. 1”. Anterior ieșeau la plimbare.

În ultima perioadă însă nu se văd în afara apartamentului domnișoarei, scrie Gandul. Cu toate acestea, fugarul se pare că nu a renunţat la afaceri. Noul său nume apare într-o firmă, Societatea cu Răspundere Limitată REALITATEA-PHG alături de un alt cetăţean cu probleme penale. De altfel, „Mihai Cristian” se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru. Nu poate fi o simplă coincidenţă.

rizearizea

Afaceristul Iulian Ditcov a fost condamnat în luna noiembrie 2014 la trei ani şi şase luni de închisoare în celebrul dosar „Poşta Română”, ulterior fiind eliberat condiţionat. Iulian Ditcov, fost administrator al SC Genius Network SRL, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe data de 13 octombrie 2009, el fiind acuzat de spălare de bani. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, a fost eliberat condiționat în acelaşi dosar. Judecătoria Brăila a decis, pe 16 ianuarie 2017, sa admită cererea de liberare condiționată formulată de Maricel Păcuraru. El a fost pus in libertate joi, în urma deciziei magistraților. Păcuraru a efectuat 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile.

Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv pe Maricel Pacuraru si pe fostul director al Postei Romane Mihai Toader la cate patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

Pe latura civilă, instanța i-a obligat pe cei doi, alături de alți șase inculpați din dosar, să restituie Poștei Române suma de 14,3 milioane de lei românești, la care va fi adăugată dobânda calculată până la plata efectivă a datoriei.

Conform Gandul, surse din anturajul lui Rizea comentează despre o recentă deplasare a lui Păcuraru la Chișinău special pentru perfectarea înțelegerii cu politicianul fugar. Deal-ul a fost ca Rizea să-și extindă așa-zisele dezvăluiri și la dușmanii lui Păcuraru, în schimb „Mihai Cristian Luigi” solicitându-i lui Păcuraru să îl sprijine pe Dodon pe canalele media deținute de acesta. Ulterior, Rizea a avut la Realiitatea Plus mai multe interviuri.

Anterior, președintele Igor Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție lui Rizea. „În calitate de președinte, prima dată am aflat”, a spus Dodon, pasând vina pe regimul Plahotniuc pentru faptul că un politician penal din România s-a ascuns în RM și a și dobândit cetățenia RM.

Și asta în condițiile în care a trecut aproape un an de când Rizea a fost localizat în Republica Moldova, iar România a cerut extrădarea fostului deputat PSD.

„Am văzut diferite speculații în presă. Eu ca președinte al RM un astfel de act de acordare a cetățeniei unui om cercetat penal în România nu am semnat. Dacă în momentul depunerii actelor pentru cetățenie a declarat că nu a comis fapte penale și pe urmă se demonstrează că a dus în eroare comisia, atunci actele de cetățenie pot fi anulate”, a declarat Igor Dodon, după ce o investigație publicată de presa română a arătat că Rizea se plimbă în continuare nestingherit pe străzile din Chișinău.

Recent, în presă au apărut și informații că la Chișinău Rizea ar fi păzit de foștii bodyguarzi ai lui Vladimir Plahotniuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: