image
Sursa foto: Privesc.eu

Slusari, despre declarațiile lui Candu privind eventuale anticipate doar după votul mixt: Le arată din deget celor de la CC

Constituția prevede expres că modul de organizare şi de desfăşurare a alegerilor este stabilit prin lege organică, astfel Parlamentul decide după care sistem electoral se desfășoară alegerile, afirmă vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Punct. Nimic nu este scris aici despre logica lui Candu sau dorințele lui Plahotniuc”, comentează deputatul ACUM cu referire la declarațiile recente făcute de Andrian Candu, potrivit căruia organizarea unor eventuale alegeri anticipate după un alt sistem electoral decât cel mixt este imposibilă.

„Guvernarea actuală a ciuruit Constituția Republicii Moldova într-atât că degrabă, pentru a înțelege conținutul majorității normelor din legea supremă, va fi nevoie să căutăm mai multe hotărâri ale Curții Constituționale. Mai mult ca atât, Plahotniuc deja nici nu ascunde că intervine impertinet în activitatea Curții. Recent, purtătorul de cuvânt al mafiotului, Adrian Candu, a afirmat că nu este posibil de organizat alegeri anticipate după un alt sistem electoral, decât cel existent, născut de tandemul Plahotniuc-Dodon. Cică toate procesele legislative trebuie să aibă logică și nu pot fi schimbate regulile de joc în timpul jocului. Evident când el vorbește de logică, poporul trebuie de la sine să înțeleagă că dreptul la viață are doar logica clanului oligarhic care în prezent controlează țara”, a declarat Alexandru Slusari.

Ex-președintele Parlamentului a făcut aceste declarații cu câteva zile înainte ca judecătorii de la Curtea Constituțională să se pronunțe pe seama sesizării deputaților independenți, remarcă Slusari.

„Candu a spus acest pasaj fără măcar să specifice că este doar părerea lui personală. Dânsul vorbește despre imposibilitatea modificării sistemului electoral ca despre un fapt deja implinit. Am impresia că el în așa mod dă din deget public și judecătorilor Curții Constituționale (dacă unii din ei încă nu au înțeles dispoziția șefului). Însă art. 61 , alin. (2) din Constituție prevede expres că modul de organizare şi de desfăşurare a alegerilor este stabilit prin lege organică. Punct. Nimic nu este scris aici despre logica lui Candu sau dorințele lui Plahotniuc. Parlamentul decide după care sistem electoral se desfășoară alegerile”, continuă deputatul ACUM.

„Mafia sfidează deschis orice normă legală și ne râde în față. Rabdăm în continuare sau totuși facem un efort să nu mai trăim după logica perversă ale unor oameni inadecvați?”, conchide Alexandru Slusari.

Precizăm că, săptămâna trecută, deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună de urgență asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: