image
Sursa foto: nasa.gov

Un semnal radio misterios din spațiu se repetă la 157 de zile

Semnalele radio rapide, cunoscute în engleză ca Fast Radio Burst (FRB), reprezintă o parte a astronomiei care atrage tot mai multă atenție din partea cercetătorilor. Eforturile acestora au dus la descoperirea unui astfel de semnal care pare că se repetă ciclic, la 157 zile, notează Science Alert.

Cercetătorii explică faptul că acesta este cel de-al doilea astfel de semnal ciclic pe care au reușit să-l identifice. Deși asta reprezintă o reușită importantă pentru acest domeniu de studiu, oamenii de știință sunt de părere că această descoperire indică faptul că, în anumite cazuri, trebuie luată în calcul o serie de probleme ale instrumentelor. Aceste problem ar conduce, în cele din urmă, la un număr atât de restrâns de semnale radio ciclice identificate.

Oamenii de știință explică faptul că FRB 121102 a fost descoperit în anul 2012 și de atunci pare a se fi repetat de câteva ori. Inițial părere că nu există un tipar anume, dar o nouă analiză a dovedit că se poate vorbi de un astfel de tipar de manifestare.

Sursa radio pare a fi activă timp de 90 de zile în timp ce devine inactivă pentru alte 67 de zile, acest ciclu însumând 157 de zile. Dacă ipotezele și calculele efectuate de către cercetători se dovedesc adevărate atunci FRB 121102 ar fi trebuit să intre în faza sa de activitate la începutul acestei luni, scrie Descopera.ro.

„Acesta este un rezultat interesant, deoarece acesta este cel de al doilea sistem în cazul în care noi credem că apare această modulare în activitate”, explică astronomul Kaustubh Rajwade, de la Universitatea Manchester, Regatul Unit.

Astronomii sunt de părere că această descoperire reușește să sublinieze înțelegerea limitată pe care o au asupra acestor fenomene și că, pe viitor, va fi nevoie de mult mai multe observații asupra impulsurilor radio rapide pentru a le putea determina ciclicitatea sau punctul de origine.

Studiul a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: