image
Sursa foto: știri.md

Ceban, acuzat că vrea să demită trei vicepretori, după ce consilierii DA au criticat proiectul de procurare a autobuzelor

Consilierii Platformei DA din cadrul CMC îl acuză pe primarul Ion Ceban că face presiuni cu scopul de a-i demite din funcție pe trei vicepretori, membri ai Platformei DA.

Printre aceștia – vicepretorul Preturii sectorului Centru al capitalei, Angelina Mistreț, vicepretorul sectorului Ciocana, Ilie Țurcan și vicepretorul Preturii sectorului Râșcani, Valentin Vdovicenco.

Potrivit vicepretorului, Angelina Mistreț, o dispoziție de revocare din funcție a fost emisă pe data de 2 martie, curent.

„Considerăm aceste demiteri ca fiind o vendetă incalificabilă a primarului în replică la activitatea consilierilor municipali ai Platformei DA. Consilierii din CMC s-au opus proiectului de decizie înaintat de Ion Ceban cu privire la „asamblarea autobuzelor pentru mun. Chișinău”. Proiectul se va materializa prin accesarea unui credit în condiții dubioase, cu o dobândă de 8 %, la prețul de 122,6 mii euro per unitate, costul total al acestuia fiind de 12 milioane, o sumă exorbitantă”, a declarat Angelina Mistreț.

Aceeași sursă susține că demiterea nejustificată si abuzivă a vicepretorilor propuși de Platforma DA ca răspuns la refuzul consilierilor PPDA de a vota în ședința CMC proiectul sus menționat, demonstrează atitudinea iresponsabilă a primarului fața de interesele reale ale chișinăuienilor.

La rândul său, Alexandru Slusari observă că sunt concediați trei profesioniști, care nu au avut nicio tangență cu discuțiile pe marginea achiziționării autobuzelor. „Decizia lui Ceban este o răzbunare politică, lipsită de logică elementară.

Formal Ion Ceban a ieșit din partidul lui Dodon, dar continuă să promoveze în capitală aceleași principii de clientelă și loialitate politică ca și liderul său de partid. Cu siguranța va fi taxat pentru acest lucru”, a menționat Slusari.

Consilierii municipali ai Platformei DA, au emis un comunicat în care reclamă la rândul lor „demiterea nejustificată şi abuzivă a vicepretorilor propuşi de Platforma DA”.

Potrivit lor, toate demersurile privind achiziționarea autobuzelor au fost făcute netransparent, fără a fi respectată procedura prevăzută de lege pentru organizarea licitaţiilor publice, fără audieri și dezbateri publice.

Aceștia se arată îngrijorați și de faptul că tipul de autobuze selectat funcționează în bază de combustibil de tip diesel și nu mai sunt utilizate în nicio țară europeană civilizată. Astfel de mijloace de transport, pe lângă faptul că generează creșterea iminentă a tarifelor, poluează excesiv mediul înconjurător și au un impact nefast asupra sănătăţii oamenilor.

Consilierii municipali ai PPDA au solicitat iniţierea imediată a unor audieri şi dezbateri publice pe marginea acestui proiect și au cerut primarului să anuleze decizia nejustificată de demitere a vicepretorilor.

Azi și consilierii PAS au semnalat lipsa transparenței la contractarea creditului în suma de 200 000 000 lei pentru achiziționarea autobuzelor din Belarus.

La începutul ședinței CMC din săptămâna trecută, Primarul Ion Ceban a dat citire unei note informative prin care informa Consiliul despre intenția de a achiziționa cele 100 de autobuze marca MAZ din Belarus.

,Inițiativa dată nu a fost supusă niciunei forme de consultări publice. Primarul Ceban își propune să se împrumute cu 200 de milioane de lei, însă nu a binevoit să informeze despre acest lucru cetățenii.”, a declarat Alexandr Trubca.

Fracțiunea PAS din CMC, a solicitat la rândul ei excluderea de pe ordinea de zi de la ședința extraordinară a CMC care urmează să aibă loc mâine, 5 martie, a proiectului de decizie privind achiziționarea autobuselor. În cazul în care proiectul nu va fi exclus fracțiunea PAS, anunță că va părăsi în semn de protest ședința și va contesta pe toate căile legale decizia dacă va fi aprobată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: