image
Sursa foto: Eduard Patic/facebook

Șeful pe Achiziții publice în sănătate, SUSPENDAT din funcție: „Au nevoie de această funcție pentru altcineva”

Director Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Eduard Patic, susține că de pe 12 februarie, când i-a fost suspendat contractul individual de muncă fără niciun motiv, ancheta de serviciu bate pasul pe loc, astfel angajatorul încălcând Codul Muncii, care prevede că ancheta de serviciu nu poate dura mai mult de 30 de zile.

La începutul lunii februarie, Eduard Patic a fost suspendat din funcție pe motiv că ar fi depășit atribuțiile de seriviciu, iar angajatorul, ministerul Sănătății, a pornit o anchetă de serviciu. În locul său a fost numit un nou director interimar, Alina Russu, fosta șefă a Comisiei Electorale Centrale.

Eduard Patic a declarat pentru jurnal.md că ancheta sa de serviciu se prelungește aproximativ de trei luni însă fără probe și contrar Codului Muncii.

Nu prezintă nicio probă, nimic deja a treia lună. Deja este un abuz, pentru a doua lună se suspendă acheta de serviciu. Pentru a treia lună cosecutiv eu sunt suspendat deși de iure eu sunt director, dar nu primesc salariu, nu am nici surse de existență. Referitor la ancheta de serviciu art. 208 alin. (2) din Codul muncii prevede că angajatorul este în drept să o facă însă durata ei nu poate depăși o lună de zile. Ei nu găsesc absolut nimic asupra mea. Deja au implicat CNA-ului, pe articolul 313, depășirea atribuțiilor de serviciu, sunt citat pentru 21 aprilie. Sancțiunea acestui articol prevede amendă în mărime de la 30 la 90 unități convenționale și o pedeapsă complimentară prin care se interzice ocuparea anumitor funcții pe o perioadă de la trei luni până la un an. Și asta vor să facă, așa ei s-ar spăla pe mâini, adică nu ministerul mă eliberează, dar prin instanța de judecată. Au nevoie de această funcție”, ne explică Patic, care este și fost procuror.

Înainte de a fi suspendat, Patic a fost avertizat de un adjunct al CNA că trebuie să părăsească postul de muncă

Imediat după suspendarea din funcție a lui Eduard Patic, în presă a apărut o înregistrare audio în care adjunctul Direcției teritoriale centru al CNA, Iurie Ciorbă, îi spunea direct că trebuie să plece din această funcție: „S-a decis că o să fie altă persoană, cumnata nu știu cui...”

Patic a confirmat pentru site-ul nostru veridicitatea acelei înregistrări și faptul că i s-a sugerat insistent să părăsească locul de muncă. Acesta însă va contesta în continuare în instanța de judecată toate demersurile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: