image

Mamă cu trei copii, internată la „V. Ignatenco”: „Mă simt ca un câine care așteaptă să i se arunce o bucățică de pâine”

O mamă cu trei copii, internată ieri la spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, ea și cele trei fetițe ale ei fiind suspecte de COVID-19, susține că doar după ce a insistat a primit o farfurie de terci rece pe care a trebuit să o mănânce în câteva minute. „Am mâncat-o cu lacrimi în ochi pentru ca să am cu ce o hrăni pe asta mică”, spune femeia.

Femeia din Glodeni, împreună cu cei trei copiii, a fost ieri internată la spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, toți fiind suspecți de noul coronavirus. Soțul acesteia a revenit de curând de peste hotare. După ce au fost plimbați la două spitale din capitală, aceasta, împreună cu copiii, a fost internată la „Valentin Ignatenco”. Ieri seara, după ce doar copiilor li s-a efectuat testul COVID-19, au primit cina doar copiii, după o oră i s-a adus și mamei un terci rece, pe care a fost nevoită să-l mănânce în fugă.

Sunt mamă a trei copii. Duminică noaptea, pe la ora 1:00, am facut febră 37,8 și peste o oră și copila mea de 4 luni - 38,6. Am băut eu un paracetamol, ei i-am pus o supozitorie de paracetamol și ne-a scăzut febră. Ieri dimineața sun asistenta medicală și-i spun că am avut ambele febră și că pe mine mă doare gâtul de vreo 3 zile, plus am dureri de cap frecvente, iar fata de 4 luni îmi tușeste... Ea imi spune că dacă mai face încă o data febră să chem ambulanță.

Pe la 11:30, din nou a făcut febră 37,5. Am sunat-o mai întâi pe asistenta medicală, ea îmi spune: sună repede la ambulanță ca soțul tău e revenit de 6 zile de peste hotare și o să vă ducă să vă facă testul la COVID-19.

Ne-au luat pe toate la ora 16.00 la Chișinău să facem testul, am ajuns repejor, am stat vreo oră în ambulanță în fața unui spital, apoi ne-au trimis la Valentin Ignatenco. Ne-au primit și le-au luat copiilor testul cela cu niște bețe din gât și din nas, le-am spus ce acuze avem toate, pe mine nici nu m-au băgat în seamă tare.

În jurul orei 18:00 au adus cina doar pentru 2 copii: 2 farfurii cu terci, 2 ceaiuri și 2 jumătăți dintr-o felie de pâine cu o linguriță de magiun, iar mie nimic. Am tot așteptat, la ora 19:10 s-a apropiat cineva de ușă, mi-a lăsat o seringă cu antibiotic pentrut cea mică și eu am îndrăznit să o întreb dacă nu mi se cuvine și mie ceva de mâncare căci eu alaptez și după situația în care suntem nu mă pot duce la magazin.

Ea îmi spune, mamele care alaptează se hrănesc la noi, acuș vă aduc mâncare, dar timp de o oră nu s-a mai apropiat nimeni de ușa noastră. Sincer, mai tare mi-i jale de fată, că nu prea are de unde suge lapte, căci eu azi am reușit să beau numai o gură de ceai.

Peste o jumătate de oră mi-au adus o farfurie cu terci rece și un ceai la fel de rece. Sincer, mă simt ca un câine care a așteptat până acum să-i zvârlă careva măcar o bucățică de pâine. După 4 minute, mi-au bătut la ușă să dau tacâmurile... Am mâncat-o cu lacrimi în ochi pentru ca să am cu ce o hrăni pe asta mică”, ne spune femeia.

Mamele care alăptează sunt hrănite în spital, susține vicedirectorul spitalului

Vicedirectorul spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, Vitalie Mihalcean, a declarat pentru jurnal.md că mamele care alăptează sunt hrănite la spital și mereu au fost. Acesta a specificat că maturilor nu li se efectuează testul COVID-19, chiar dacă sunt internați alături de copiii lor.

„Maturilor nu li se face testul la noi, ca și în alte țări, noi nu suntem spital pentru adulți. Avem părinții care sunt pozitivi și stau la Toma Ciorbă și copiii la noi sunt internați. De obicei, femeile gravide și cu copii mici nu au forme grave și le tratam pe loc fără a-i despărți”, menționează Mihalcean.

La această oră, la Ignatenco sunt internate ca suspecți de COVID-19 nouă persoane. Probele sunt în lucru, iar rezultatele vor fi gata în 12-14 ore.

comentarii: