image
Sursa foto: Profimedia Images

Administrația Joe Biden oferă un ajutor militar de 125 milioane de dolari pentru Ucraina; Ce armament primește Kievul

Administrația Joe Biden va oferi un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 125 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de Pentagon. Ajutorul include două nave de patrulare oferite Kievului pentru protejarea apelor teritoriale, informează NBC News, citată de Digi24.

Pe lângă cele două nave de patrulare, model Mark VI, Pentagonul va furniza Ucrainei radare de artilerie, prin care se pot detecta locația tunurilor și lansatoarelor de rachete inamice, sprijin pentru interpretarea imaginilor din satelit și echipamente medicale.

„Această acțiune reafirmă angajamentul Statelor Unite de a furniza armament letal defensiv care să permită Ucrainei să se apere mai bine împotriva agresiunii Rusiei”, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

Un alt ajutor militar în valoare de 150 de milioane de dolari, aprobat de Congresul SUA și prevăzut deja în bugetul pentru 2021 va fi acordat după ce Departamentul de Stat și Departamentul Apărării vor putea dovedi Congresului că Ucraina „a făcut suficiente progrese și reforme în domenii cheie ale apărării”, a precizat Pentagonul.

Ucraina se află de 7 ani în confict cu Rusia după anexarea, în 2014, de către guvernul rus a peninsulei Crimeea. Războiul a făcut până acum peste 14.000 de victime și a devastat economia Ucrainei.

Pe 26 februarie 2014, un miting al tătarilor din Crimeea pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei a degenerat în confruntări între aceştia şi manifestanţi proruşi, soldate cu doi morţi şi zeci de răniţi. A urmat organizarea de către autorităţile locale a unui referendum de independenţă, la care 95% dintre votanţi au ales alipirea la Rusia, şi anexarea efectivă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: