image
Sursa foto: thelocal.it

Când dispare coronavirus: Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății care te sperie

La aproximativ jumătate de an de la primele cazuri de coronavirus înregistrate în Wuhan, China, experții Organizației Mondiale a Sănătății au avut suficient de mult timp ca să ajungă la o concluzie tristă.

Coronavirusul care provoacă infecțiile cu Covid-19 ar putea să devină endemic. Cu alte cuvinte, s-ar putea să trăim cu el, cum se întâmplă cu HIV, de exemplu. Acesta este cel mai recent avertisment din partea OMS. În același document, oficialii roagă autoritățile din fiecare țără să se arunce la un „efort masiv” pentru a-l combate.

„Este important să spunem asta: Virusul ar putea deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre, iar acest virus s-ar putea să nu dispară niciodată. Cred că este important să fim realiști și cred că nimeni nu poate prezice când va dispărea boala. Cred că nu există promisiuni și nu există termene. Această boală s-ar putea să se transforme într-o problemă pe termen lung sau s-ar putea să nu”, a spus Mike Ryan, expert pentru situații de urgență în cadrul OMS.

Partea bună este că, într-o mare parte, autoritățile s-au mișcat destul de repede în a avea un relativ control asupra răspândirii virusului. Din păcate, toate scenariile legate de un posibil vaccin au mari șanse să fie eronate, conform aceluiași expert. Deși se face un efort masiv la nivel global pentru găsirea unor măsuri de prevenire a infecției, oficialul OMS le-a descris ca fiind un ”salt lunar” până la materializare, scrie Playtech.ro.

Peste 100 de posibile vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, inclusiv mai multe teste clinice, dar experții au subliniat dificultăți în găsirea unui vaccin eficient. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a adăugat că „traiectoria stă în mâinile noastre” și „ar trebui să contribuim toți pentru a opri pandemia”.

Ca un exemplu la fel de sumbru, Mike Ryan a atras atenția asupra exemplului rubeolei. Deși există un vaccin care funcționează pentru acea boală, afecțiunea nu a fost eradicată la nivel mondial.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: