image
Sursa foto: important.md

Raport elogios întocmit de PD: Formaţiunea se laudă cu succese remarcabile în faţa partenerilor externi

Trăim într-o ţară de vis fără să ştim. Salariile au crescut cu 30 la sută în ultimii doi ani, tarifele pentru utilităţi au scăzut simţitor, medicamentele s-au ieftinit de aproape două ori și, în general, condițiile de viață sunt din ce în ce mai bune. Asta arată un raport care ar fi fost întocmit de Partidul Democrat. Formaţiunea se laudă cu succese remarcabile în faţa partenerilor externi, inclusiv în cadrul plimbărilor şefilor PD pe la Washington.

Jurnal TV a intrat în posesia unui text în limba engleză, în care PD-ul pare să-şi etaleze reuşitele în cei doi ani de când a preluat controlul total al guvernării. "Moldova. Raport de ţară. Doi ani de succes guvernamental" - astfel este intitulat documentul în care se spune, de exemplu, că din 2016 până în 2018 numărul pesimiştilor a scăzut de la 43 la 20 la sută, iar cel al optimiştilor a crescut de la 16 la 34 la sută. Asta fără a face trimitere la vreo cercetare sociologică. Întregul raport este îmbibat de optimism şi entuziasm.

„În ianuarie 2016, cu o nouă coaliție pro-occidentală care a venit la putere, aspirațiile europene ale Moldovei au trecut printr-o resetare mult așteptată. Coaliția condusă de Partidul Democrat din Moldova a implementat o serie de reforme fără precedent, a adus dezvoltare și a înregistrat un mare succes pentru Republica Moldova în consolidarea democrației şi economiei țării. PDM, sub conducerea lui Vlad Plahotniuc, a fost în fruntea acestui efort, lansând inițiative menite să îmbunătățească viața moldovenilor, să consolideze legăturile cu Occidentul, să facă din Moldova un mediu prietenos afacerilor și să crească economia ţării”, se spune în document. Şeful PD, Vladimir Plahtniuc, este prezentat drept un mare lider.

„În ciuda provocărilor, Moldova arată diferit astăzi: o republică parlamentară în care puterea este exercitată de forțe pro-occidentale, în timp ce reformele propuse de UE sunt în plin proces de implementare. Reformele contribuie la consolidarea și modernizarea statului, generând prosperitate pentru moldoveni. Coordonatorul coaliției de guvernare este Vlad Plahotniuc, președintele PDM. În ciuda tuturor divergenţelor, de la începutul anului 2016, Vlad Plahotniuc a fost principalul lider politic care a asigurat stabilitatea coaliției de guvernare”, se mai afirmă în document.

Pe măsură ce trece timpul, oamenii o duc tot mai bine, susțin în continuare autorii. „Către sfârșitul anului 2017, situaţia de ansamblu în ţară s-a schimbat semnificativ. Nivelul optimismului social a revenit la rate încurajatoare. Modificarea percepției populației asupra mediului politic este graduală, iar tendințele sunt în favoarea guvernului condus de PDM. Cele trei figuri politice asociate puterii - premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și președintele PDM, Vlad Plahotniuc - se bucură de popularitate în creștere”, se arată în document.

În raport se mai spune că Guvernul de la Chişinău a îndeplinit deja toate condiţiile pentru ca prima tranşă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene să fie acordată. Asta chiar dacă oficialii europeni nu sunt la fel de entuziasmaţi şi spun că banii vor veni doar după îndeplinirea condiţiilor. În document se mai spune că numărul locurilor de muncă a crescut ca pe drojdii în Republica Moldova, iar corupţia este aproape înfrântă. „Dacă ne uităm la numărul de locuri de muncă create în raport cu populația, Moldova se situează pe locul șase în lume, devenind cea mai nouă destinație emergentă pentru investiții. Se atestă revitalizarea economiei ca urmare a reformelor structurale și a eliminării schemelor de corupție care au afectat în trecut Moldova. Astfel, Moldova a devenit mai credibilă în ochii partenerilor noștri externi. Reformele lansate în domeniul justiției și în Procuratură au permis începerea unei ofensive adevărate împotriva corupției”, se arată în document.

Şi la capitolul libertatea presei totul este brici. În raport se spune că legislația actuală este cheia pentru limitarea concentrării proprietății mass-media și pentru garantarea pluralismului. Întrebat de Jurnal TV despre document, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, ne-a spus că abia recent a auzit despre acest raport şi nu poate să ne ofere un răspuns concret. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: