image
Sursa foto: GettyImages

Elefanții numărați din spațiu: 5.000 de kilometri pătrați pot fi acoperiți într-o singură zi

La prima vedere, imaginile prin satelit par să arată pete gri într-o mare de forme vezi, însă la o verificare mai atentă formele gri se disting a fi elefanți care se plimbă printre copaci.

Oamenii de știință folosesc aceste imagini prin satelit pentru număra elefanții africani, scrie BBC.

Imaginile provin de la un satelit care orbitează la o înălțime de 600 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, iar această metodă de numărare ar permite monitorizarea unei suprafețe de 5.000 de kilometri patrați din habitatul elefanților într-o singură zi fără nori. Totodată, numărarea elefanților se face automat, cu ajutorul unui algoritm software construit pentru a identifica mamiferele în diferite medii.

„Prezentăm algoritmului diferite exemple și îi spunem <<Acesta e un elefant, acesta nu este un elefant>>", a explicat Olga Isupova, de la universitatea Bath. "Astfel, putem învăța sistemul să recunoască detalii mici pe care noi nu le putem distinge cu ochiul liber".

GettyImagesGettyImages

Oamenii de știință au folosit prima dată această metodă în Parcul Național de elefanți Addo din Africa de Sud. "Are o mare densitate de elefanți", a explicat Isla Duporge, de la Universitatea Oxford. "Are și zone împădurile și savane, deci e un loc grozav pentru a testa această metodă".

Oamenii de știință vor trebui să plătescă pentru a avea acces la sateliții comerciali și imaginile captate, însă această abordare va îmbunătății monitorizarea populațiilor amenințate de elefanți în habitate care se întind peste granițe naționale.

Cercetătorii susțin că această tehnică ar putea fi folosită și împotriva braconierilor.

comentarii: