image
Sursa foto: Jurnal.md

CEDO cere explicații din partea Guvernului RM privind dosarul lui Alexandr Stoianoglo

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernului Republicii Moldova privind dosarul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Documentele au fost făcute publice astăzi de către avocații lui Stoianoglo.

„Curtea europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale. Curtea europeană a cerut explicații Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa. Autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcția sa pentru a iniția dosare penale împotriva diferiților membri ai opoziției”, susține avocatul Iurie Mărgineanu.

Curtea a solicitat Guvernului și justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general și îngrădirea accesului la instanțele naționale pentru a contesta această măsură.

„Curtea a considerat cazul persecutării penale a lui Alexandr Stoianoglo și l-a comunicat cu prioritate ca fiind un caz de ”impact”. Curtea consideră cazuri de ”impact” acelea, în care concluziile cazului pot duce la o schimbare sau clarificare a legislației internaționale sau domestice, dacă cazul abordează situații morale sau sociale, sau dacă se aduce atingere semnificativă drepturilor omului. Curtea nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar și i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privința lui prin inițierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova și la plata prejudiciilor din banii cetățenilor”, mai scrie Mărgineanu într-o postare pe Facebook.
Iurie Margineanu//FacebookIurie Margineanu//Facebook
Iurie Margineanu//FacebookIurie Margineanu//Facebook
Iurie Margineanu//FacebookIurie Margineanu//Facebook

sursa doc: Iurie Margineanu//Facebook

Amintim că, avocații lui Alexandr Stoianoglo au anunțat la începutul lunii iunie că, CEDO a emis către Guvernul Republicii Moldova răspunsul la ambele plângeri depuse de către procurorul general suspendat.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe data de 5 octombrie 2021 într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare. Este vorba despre abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: