image
Sursa foto: AP

Acord între RM și Marea Britanie, votat în lectură finală de Parlament; Prevede continuarea relației bilaterale post-Brexit

Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost votat, astăzi de Parlament în lectura a doua.

Documentul urmărește asigurarea continuității relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Marea Britanie în perioada post-Brexit.

Conform prevederilor din Acord, se stabilește cadrul juridic de cooperare în domenii de interes comun, precum dialogul politic și reforme, politică externă, securitate, justiție, cooperare comercial-economică, socială, științifică și culturală.

De asemenea, se regăsește crearea unei zone de liber schimb cuprinzător pentru liberalizarea accesului la piață, în condițiile ce reies din statutul de membru al părților, la Organizația Mondială a Comerțului.

În document se propune și instituirea unui comitet de cooperare strategică, format din reprezentanți ai Guvernului și funcționari de rang înalt, care va monitoriza punerea în aplicare a prevederilor acordului.

Republica Moldova a semnat, la data de 24 decembrie 2020, acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, acesta urmând să fie ratificat de Parlament.

comentarii: