„Este regretabil pentru noi toți: profesori, studenți....Avem un colectiv mare. Cu profesori buni și studenți deopotrivă. Și îmi exprim convingerea, că marea majoritate își fac cu cinste meseria. Dar ne-a fost pătată reputația, pentru care am depus foarte multe eforturi și multă muncă. Va fi nevoie de mult timp pentru a reveni la normalitate. Și sunt convins că ne va reuși”, a menționat Grigore Belostecinic.

Referindu-se la rețeaua formată din zeci de persoane, între care, potrivit CNA, lectori și mai mulți intermediari din afara instituției de învățământ, rectorul ASEM a precizat:

„Rețelele despre care se vorbește nu au funcționat în ASEM. Ele au fost create, dezvoltate și exploatate în afara ASEM, de indivizi care nu au nimic comun cu ASEM - ul, nu sunt angajații noștri. Ei sunt principalii vinovați, și despre aceasta se vorbește în comunicatul lansat de CNA. Desigur că au fost create și pentru studenții noștri, și nu pentru cei mai buni. Iar unii profesori nu au rezistat tentației și au căzut pradă acestor fărădelegi”, spune Grigore Belostecinic.

El a comentat și imaginile făcute publice de CNA, care îl surprind pe unul dintre bănuiții în dosarul ASEM că ar fi încercat să scape de banii obținuți de la studenți pentru mai multe servicii.

„Imaginile difuzate, inclusiv cele cu balconul și grămezile de bani, pe fundalul cărora s-au făcut comentarii la mai multe posturi TV și diverse site-uri, au fost făcute în timpul reținerii persoanelor din afara ASEM”, a precizat Grigore Belostecinic.

Precizăm că nouă persoane, printre care șase profesori de la Academia de Studii Economice și trei intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore.

S-a stabilit că pentru un examen membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul - între 400 si 550 de euro.

Procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.