image
Sursa foto: CAAN

CAAN își consolidează poziția de jucător de rezonanță în domeniul industrial cu investiții de 21 de milioane de euro

Parcul industrial CAAN SA este o verigă esențială în nodul industrial din zona centrală a Republicii Moldova. În rol de dezvoltator și facilitator în lanțul de producție al companiile industriale, platforma continuă să contribuie la consolidarea nucleelor industriale naționale regionale prin investiții în modernizarea complexului industrial și energie verde. Dezvoltatorul a investit deja 3.5 mln euro și urmează să aloce alte 17.5 mln euro.

Un ecosistem industrial cu facilități de zonă economică liberă la doar 15 min. distanță de Chișinău

Modelul de dezvoltare al complexului CAAN este inspirat din practica celor mai performante economii europene, unde sateliții industriali formează noduri industriale amplasate la distanțe mici de urbe, centre universitare și căi de acces rutier, contribuind la decongestionarea metropolelor, dezvoltarea sectorului imobiliar regional și consolidarea comunităților locale.

După 10 ani de la fondare, societatea pe acțiuni CAAN îmbină toate aceste elemente într-o combinație de parc industrial și o zonă economică liberă, dezvoltate pe o suprafață industrială de 80.000 m2 sub formă de hale industriale, laboratoare tehnologice, facilități de studii și cercetare – alocate celor peste 40 rezidenți economici, iar unele rezervate proiectelor industriale de anvergură viitoare. Amplasarea strategică (la doar 15 minute distanță de Chișinău, în raionul Strășeni) facilitează toate operațiunile logistice, oferă acces la arterele rutiere de importanță națională și internațională (E58, E581) și o infrastructură adiacentă a sistemului național de cale ferată.

CAAN își extinde poziția de lider regional în domeniul industrial cu investiții de 21 milioane euro

În condițiile în care cei mai mulți amână proiectele de dezvoltare, tempoul investițiilor dezvoltatorului în complexul CAAN este asimetric contextului economic actual foarte volatil. Doar în ultimii 2 ani, CAAN a realizat investiții de aproape 3.5 milioane de euro pentru optimizarea și modernizarea complexului industrial pentru ca toate companiile rezidente să poată fi concentrate exclusiv pe propriile lanțuri valorice, cât și pentru a avea o predictibilitate asupra costurilor energetice.. Iar în următorii 3 ani, investiția dezvoltatorului este așteptată să depășească 17.5 milioane de euro, din care cel puțin jumătate să fie alocată proiectelor de eficiență energetică.

Efectele benefice ale acestor investiții vor fi resimțite, în primul rând, de cei peste 1000 de angajați care activează în prezent în cadrul complexului CAAN, în timp ce numărul lor este așteptat să se tripleze în următorii 5 ani.

Proiecte de eficiență energetică și reducerea amprentei de carbon – condiții sustenabile ale complexului CAAN pe termen lung

Într-o perioadă când se vorbește tot mai mult despre energia verde, investiția în tehnologiile de transformare a energiei solare în energie electrică reprezintă un model de sustenabilitate. Pentru a obține neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon și a atenua impactul platformei industriale asupra schimbărilor climatice, societatea a elaborat un plan strategic de acțiuni în următorii 5 ani.

Astfel, societatea și-a propus să implementeze proiecte de eficiență energetică și acțiuni în domeniul atingerii nivelului Net-Zero prin unul dintre cele mai ambițioase proiecte de eficiență energetică locale. Și anume, asamblarea unui parc fotovoltaic suspendat pe o suprafață de peste 50 000 m2 acoperișuri industriale, proiectate pentru această sarcină. Investiția va acoperi instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul clădirilor logistice și industriale, care permit funcționarea acestor echipamente din punct de vedere constructiv, cât și din punct de vedere al poziției față de soare. Fiecare aspect în parte a fost analizat minuțios astfel încât să se obțină un maxim avantaj în randamentul de transformare a energiei solare în energie electrică.

În complex cu un proiect ambițios de restaurare și extindere a sistemului de captare și recirculare a apei de ploaie, societatea devine un jucător de rezonanță regională în pionieratul proiectelor de eficiență energetică din țară, și model de urmat pentru complexele industriale de talie regională. Strategia societății este atingerea nivelului Net-Zero până în 2027 și stabilirea unui nou standard în dezvoltarea patrimoniului imobiliar industrial în țară. Deși o provocare, energia verde este, pentru CAAN, soluția progresului în timpurile grele.

Noutăţile partenerilor

comentarii: