image
Sursa foto: captură video

O bucată masivă dintr-un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească: Drumuri închise şi cabane evacuate

Autorităţile italiene au restricţionat accesul pe două drumuri şi au evacuat mai multe cabane din împrejurimi, după ce experţii au avertizat că o bucată din gheţarul Planpincieux, de pe Mont Blanc, se poate desprinde în orice moment, potrivit BBC.

Aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă se pot desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, au declarat oficialii italieni.

Primarul comunei Courmayeur, Stefano Miserocchi, a semnat marţi un ordin privind închiderea drumurilor de pe Val Ferret, după ce experţii au avertizat că o porţiune din gheţar s-a dislocat, deplasându-se cu o viteză de 50-60 de centimetri pe zi. Cabanele montane din zona Rochefort au fost evacuate ca măsură de precauţie.

Primarul comunei Courmayeur a afirmat că încălzirea globală generează schimbări ale peisajului montan.

"Aceste fenomene ne arată din nou că muntele este extrem de vulnerabil şi că trece printr-o perioadă de schimbări majore, cauzate de factori climatici", a declarat Miserocchi pentru presa italiană.

Experţii din regiunea Valle d'Aosta şi cei de la Fondazione Montagna Sicura (Fundaţia Munte Sigur) au susţinut că este imposibil de prezis exact momentul când se va desprinde blocul de gheaţă.

Masivul Mont Blanc are 11 vârfuri cu o înălţime de peste 4.000 de metri în Franţa şi în Italia, atrăgând sute de mii de turişti anual.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Protejarea Naturii (The International Union for Conservation of Nature) aproape jumătate dintre siturile protejate din lume se estimează că vor rămâne fără gheţari până în 2100 dacă efectul de seră provocat de emisiile de gaze continuă la rata actuală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: