image
Sursa foto: ape.md

Ultima oră: Victor Chirilă, numit ambasador al Republicii Moldova în România

Victor Chirilă este noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România. Decizia a fost aprobată în urmă cu puțin timp de cabinetul de miniștri.

„Mâinile se ridicau deja și până a fi supusă votului propunerea”, a glumit premierul Natalia Gavrilița. „Vă dorim succes, avem foarte multe de făcut”, a adăugat ea.

Victor Chirilă are studii de masterat în politici europene și este licențiat în istorie. Din decembrie 2020 și până în prezent deține funcția de Director Executiv al Asociației pentru Politica Externă. În perioada decembrie 2016 – decembrie 2019 a fost Președinte al Asociației.

De asemenea, diplomatul are o experiență profesională în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Acesta a exercitat și funcția de Consilier la Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Potrivit art. 10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

comentarii: