image
Sursa foto: AP

FOTO: Joe Biden va deveni, astăzi, cel de-al 46-lea președinte al SUA; 25.000 de militari, mobilizați la Washington

Joe Biden va deveni azi, oficial, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii de învestire fără precedent în istoria SUA: 25.000 de militari ai Gărzii Naționale sunt mobilizați în capitala americană, fără a mai pune la socoteală miile de agenți de securitate ai forțelor de ordine locale ori diverselor agenții federale.

Capitala SUA seamănă, în aceste zile, mai degrabă cu un teatru de operațiuni militare: numărul de militari desfășurați în Washington este, practic, de cinci ori mai mare decât cel al militarilor americani prezenți acum în teatrele din Afganistan, Irak și Siria la un loc, se arată într-o analiză The Drive.

Comparativ, în 2017, la învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, doar 8.000 de militari ai Gărzii Naționale au fost prezenți în Washington.

Numărul impresionant de militari are ca scop descurajarea repetării protestelor violente care au dus la asaltul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie.

soldațisoldați

Schimbare de gardă la Capitoliu. Foto: Getty Images

FBI a avertizat că susținătorii lui Trump pun la cale „proteste armate” atât la Capitoliul SUA din Washington, cât și la toate celelalte capitolii din țară. Poliția Capitoliului a avertizat chiar asupra unui protest armat în care insurecționiștii ar urma să-i împuște pe congresmenii americani și să blocheze accesul în Casa Albă ori Curtea Supremă de Justiție, scrie Digi24.

Primarul Washington DC i-a îndemnat pe cetățeni să stea acasă și să nu participe la ceremonia inaugurării președintelui Joe Biden.

Numărul mare de militari și forțe de ordine, restricțiile impuse și măsuri de securitate luate au instituit astfel un veritabil „lockdown” în Washington.

Getty ImagesGetty Images

Gard de sârmă ghimpată în jurul Capitoliului SUA. Foto: Getty Images

Clădirea Capitoliului este înconjurată de un gard de 2 metri înălțime greu de escaladat.

„Oricine va încerca să forțeze accesul în zona Capitoliului prin escaladarea gardului sau prin orice alte mijloace ilegale va fi arestat. Vom folosi forța în mod proporțional cu fapta comisă”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitoliului.

Zona este în permanență patrulată de militarii Gărzii Naționale, iar pe străzi circulă doar mașini guvernamentale, ale poliției ori vehicule militare.

Getty ImagesGetty Images

De asemenea, marea esplanadă „National Mall” din DC a fost închisă. Au fost ridicate garduri, s-a montat inclusiv sârmă ghimpată, iar ferestrele și vitrinele clădirilor din zonă au fost baricadate.

suasua
suasua
suasua
suasua

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: