image
Sursa foto: jurnal.md

Dat în căutare pentru furtul a trei iepuri, un cetățean al RM a fost eliberat după detenție ilegală în stânga Nistrului

Cetățeanul Republicii Moldova, Constantin Mamontov, reținut ilegal de către pretinșii grăniceri transnistreni pe data de 31 august 2020, a fost eliberat pe 12 septembrie 2020. De frică să nu fie reținut din nou, Constantin a fugit printre case și a trecut înot râul Nistru, ajungând acasă în raionul Florești.

Timp de 13 zile, Constantin a fost ținut captiv ilegal în 2 locuri de detenție: prima zi a fost deținut într-un subsol din apropierea postului de control unde a fost reținut (Broșteni), iar alte 12 zile în subsolul „miliției” din orașul Camenca. Reținerea inițială a lui Constantin a avut loc într-o presupusă cauză penală pornită în 2015 în care Constantin era învinuit și dat în căutare pentru furtul a 3 iepuri.

Fiind transferat la Camenca, Constantin a fost adus în fața unui pretins judecător al orașul Camenca, care a decis să îl elibereze. Însă pentru că era ora 21:00, colaboratorii miliției i-au interzis să plece, astfel a fost deținut pentru o altă zi, se arată în comunicatul promolex.md.

La 2 septembrie, Constantin a fost eliberat din subsolul miliției orașului Camenca. Însă, la aproximativ 20 minute după eliberare, Constantin a fost reținut din nou de către colaboratorii miliției orașului Camenca pentru un presupus caz de huliganism și aflarea în stare de ebrietate în loc public. Constantin, a fost adus în mod repetat în fața unui judecător al orașului Camenca, care a decis reținerea lui pentru alte 9 zile. Potrivit lui Constantin, în această perioadă a fost eliberat de 3 ori, și de 3 ori a fost reținut imediat de către colaboratorii miliției orașului Camenca pentru diverse motive formale.

Aparent, dacă reținerea inițială a fost efectuata în baza unui pretins dosar penal din anul 2015 pentru furtul a 3 iepuri, ulterior acesta detenție s-a transformat într-o răzbunare a colaboratorilor de miliției din orașul Camenca pentru condamnarea la 5 august 2020 a fostului lor coleg, la 15 ani de detenție, pentru răpirea și torturarea lui Constantin Mamontov și a concubinei sale în aprilie 2015.

Când a fost eliberat la 12 septembrie, de frică să nu fie reținut din nou, Constantin a fugit printre case și a trecut înot râul Nistru, ajungând acasă în raionul Florești.

Acest caz arată odată în plus necesitatea aplicării măsurilor de protecție în privința victimelor ale căror drepturi și libertăți fundamentale au fost violate de către reprezentanții structurilor de facto din regiunea transnistreană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: