„În calitate de cetățean pot să spun că în situația în care există două guverne, doi prim-miniștri, dintre care unul este învestit legal de Parlament, răspunsul este simplu. Dar ca președintele de comisie nu pot să fac constatări prealabile. Constatarea cu privire la existența sau lipsa loviturii de stat este una mult prea gravă și urmează să o facă Procuratura Generală și instanța de judecată. Noi vom oferi anumite informații obținute pe parcursul audierilor”, a declarat Mihai Popșoi.

Astăzi comisia i-a audiat pe fostul procuror general, Eduard Harunjen, ex-directorul interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Anatolie Golea, directorul agenției de presă Moldpres, Andrei Volentir, directorul postului public de televiziune, Moldova 1, Ecaterina Stratan, precum și fostul prim-adjunctul al Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Nu s-au prezentat la audieri președintele Asociației Procurorilor din RM, Alexandru Cladco, și fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, care au motivat că sunt în deplasare.

„Fostul procuror general a infirmat acele speculații că ar fi existat 60 - 90 de mandate de arest pe numele deputaților care au votat Guvernului Maia sandu. Totodată, a recunoscut că a încurajat semnarea acelei scrisori din partea procurorilor. Urmează să vedem să vedem ce ne va spune domnul Clatco de unde a venit acea inițiativă care a lăsat umbră pe independența PG”, a menționat Popșoi.

Totodată, fostul prim-adjunctul al Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc, a relatat comisiei cine a ordonat carabinierilor să se subordoneze lui Alexandru Jizdan și nu noului ministru de Interne, Andrei Năstase.

„Vrem să obținem informații astlfe ca să nu mai existe specualții despre cine a impiedicat accesul noilor miniștri în instituțiile de stat, despre modul cum a evadat Plahotniuc și Șor, care au fost acțiunile PG, SPS, cum s-a decis publicarea în Monitorul Oficial, etc.”, a continuat șeful comisiei de anchetă.

În continuare, la comisia de anchetă urmează să fie chemați foștii judecători ai Curții Constituționale care au luat hotărârile controversate privind legalitatea noii guvernări pronunțate în perioada 7-9 iunie 2019.