image
Sursa foto: divahair.ro

Cercetătorii britanici au dezvoltat un robot-meduză pentru salvarea coralilor

Oameni de ştiinţă britanici au dezvoltat un robot în formă de meduză, care imită înotul delicat al animalului şi textura sa uşor moale, pentru a putea explora recifurile de corali fără a le deteriora, relatează AFP.

Micul robot, prezentat miercuri în revista ştiinţifică „Science Robotics", imită modul de mişcare „al celor mai eficienţi înotători care se găsesc în natură, precum meduza albastră", potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universităţile din Southampton (sudul Angliei) şi Edinburgh (Scoţia).

Cercetătorii au decis să exploateze "unicitatea" acestor organisme „fascinante" pentru a construi un nou instrument pentru explorarea subacvatică, a declarat profesorul Francesco Giorgio-Serchi de la Universitatea din Edinburgh. El a subliniat că „absenţa structurii scheletice nu le împiedică să realizeze gesturi excepţionale în materie de înot".

Robotul, construit dintr-un cap de cauciuc şi opt „tentacule" realizate cu o imprimantă 3D, foloseşte un sistem bazat pe rezonanţă pentru a se propulsa, devenind astfel "primul submersibil care îşi demonstrează beneficiile".

El funcţionează datorită unui piston care loveşte la joncţiunea capului şi a tentaculelor. Dacă acesta loveşte la frecvenţa ideală - cea a rezonanţei naturale a componentelor - acest lucru îi permite robotului să genereze jeturi mari de apă cu foarte puţină energie pentru a se propulsa şi astfel să fie "de zece până la cincizeci de ori mai eficient decât micile vehicule subacvatice cu elice".

„Această eficienţă sporită, împreună cu avantajele exteriorului moale şi flexibil al robotului, îl face ideal pentru a opera în apropierea unor medii sensibile, precum un recif de corali, situri arheologice sau chiar în apele aglomerate de înotători", a spus el, citat în comunicat.

Micul robot ar putea astfel să înlocuiască scafandrii în multe sarcini în care vehiculele subacvatice nu sunt utilizate în mod normal, de teama de a sparge obiecte fragile sau scumpe, precum aplicarea substanţelor pe corali pentru a-i vindeca.

Testat deja într-un bazin, robotul nu a fost încă testat în condiţii reale, în ocean. Universitatea din Southampton intenţionează să utilizeze acest concept pentru a asambla un „vehicul subacvatic complet manevrabil şi autonom", scrie Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: