image
Sursa foto: Politico.com

Premierul ucrainean spune că „factura” pentru reconstrucția Ucrainei trebuie plătită de oligarhii ruși

Costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească ar putea ajunge până la 750 de miliarde de dolari, iar ele ar trebui să fie suportate de rușii bogați, a declarat ieri prim-ministrul ucrainean, Denis Șmihal.

„Noi credem că o sursă cheie pentru refacerea Ucrainei ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și oligarhilor ruși”, a spus Șmihal la o conferință la Lugano, în Elveția. El a estimat că activele rusești înghețate au o valoare între 300 și 500 de miliarde de dolari.

„Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Au produs aceste distrugeri masive și ar trebui să fie trași la răspundere pentru ele”, a adăugat premierul ucrainean.

Abordarea lui Șmihal este împărtășită și de șefa diplomației britanice, Liz Truss, care a spus că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acest „război îngrozitor” și că Ucraina are nevoie să-și refacă economia distrusă.

„Luăm în considerare opțiunile pe care le avem pentru folosirea activelor rusești. În același timp, facem tot ce putem pentru a reporni economia ucraineană – scoaterea cerealelor din Odesa și asigurarea că putem sprijini industria și comerțul ucrainean pentru a le reporni”, a spus Truss citată de Reuters și Digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: