image
Sursa foto: jurnal.md

PDM va vota legea ONG-urilor cu riscul de rupere a coaliției PD - PSRM

Partidul Democrat din Moldova va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, și va asigura îndeplinirea condiționalități care țin de obținerea finanțării 30 de milioane de euro prin suportul macrofinanciar pe care UE își propune să-l ofere Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute astăzi de Monica Babuc după ce Igor Dodon și Ion Chicu a criticat acest proiect de lege, ultimul menționând că se dorește „lichidarea statului RM”.

Democrata, Monica Babuc, susține că PDM va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a. În cadrul unui briefing, Babuc a respins acuzațiile precum că deputații PDM tergiversează participarea la ședința Parlamentului.

Vom vota în a 2-a lectură legea cu privire la organizații necomerciale și prin acest lucru vom asigura și îndeplinirea altor condiționalități care țin de obținerea finanțării prin suportul macrofinanciar pe care UE trebuie să-l ofere Republicii Moldova”, a spus Monica Babuc.

Respingem vehement orice speculație legată de neparticiparea fracțiunii la lucrările plenului Parlamentului și vrem să confirmăm că vom vota toate condiționalități pentru obținerea unei finanțări vital necesare Republicii Moldova în contextul pandemiei și crizei economice majore. Vrem să descurajăm colegii să nu speculeze cu anumite probleme în condițiile unei pandemii, pentru că orice provocare de acest gen poate destabiliza situația”, a declarat democrata.

La începutul săptămânii președintele Igor Dodon a avertizat că nu va promulga proiectul de lege privind ONG-urile, ultima condiționalitate din partea UE pentru ca Republica Moldova să poată primi cea de-a doua tranșă din pachetul de asistență macrofinanciară. La fel și premierul Ion Chicu a criticat opoziția și a acuzat-o că prin acest proiect dorește „lichidarea statului RM”.

Vreau să remarcă animozitățile și agitațiile celor care sunt finanțați din extern prin ONG-uri, chipurile vor să ajute la dezvoltarea țării, dar de fapt au același obiectiv, să distrugă țara. Noi nu suntem împotriva legii ONG-urilor, este o lege necesară, dar în redacția votată în 2018 nu este acceptabilă, deoarece astfel prin intermediul acestor ONG-uri, RM își va pierde în linii mari independența”, a spus premierul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: