image
Sursa foto: AP

Coreea de Nord: Influenta mătuşă a lui Kim Jong Un apare în public alături de el, la 6 ani de la executarea soţului ei

Influenta mătuşă a liderului nord-coreean Kim Jong Un a apărut pentru prima dată în public, la şase ani de la executarea soţului ei Jang Song Thaek, considerat la un moment dat numărul doi al regimului de la Phenian, relatează duminică Reuters şi dpa, citând presa locală.

Kim Kyong Hui (73 de ani) este sora fostului dictator Kim Jong Il şi a jucat un rol major în primii ani ai regimului actualului lider, Kim Jong Un, nepotul ei. A dispărut însă de pe scena publică după ce în 2013 Kim Jong Un a ordonat ca soţul ei să fie executat, în cadrul unei "epurări".

Duminică în schimb, media de stat nord-coreene au arătat-o pe mătuşă alături de nepot şi soţia sa Ri Sol Ju la un spectacol dedicat Anului nou lunar organizat la Phenian.

"Mulţi observatori nord-coreeni au presupus despre Kim Kyong Hui că a plecat în exil sau chiar că a fost omorâtă şi ea, după moartea soţului ei, aşa încât apariţia ei alături de conducător, după şase ani, constituie evident o surpriză", a afirmat Oliver Hotham, editor la NK News, organizaţie din Seul care monitorizează situaţia din Coreea de Nord, scrie Agerpres.

Kim Hyong Hui şi soţul ei erau priviţi într-o vreme ca un fel de "regenţi" în spatele tânărului Kim Jong Un, care i-a succedat tatălui său în decembrie 2011.

Reapariţia ei alături de lider sugerează că şi-a păstrat sau redobândit o poziţie influentă, în culise, consideră Hotham, menţionând că media de stat o poziţionează pe Kim Kyong Hui după nr. 2 "nominal", Choe Ryong Hae.

Este posibil să-i fi fost atribuită o poziţie nouă de importanţă, ca de exemplu consilier al lui Kim Jong Un pe probleme economice sau politice, a mai spus Hotham, remarcând şi că prezenţa sa alături de cel care a ordonat execuţia soţului ei "aminteşte cât de ciudată şi brutală este Coreea de Nord".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: