Procurorii anticorupție au desfășurat percheziții pe dosarul devalizării sistemului bancar. Acestea au vizat 9 locații, la domiciliile persoanelor vizate, persoane care în trecut au fost factori de decizie la Victoriabank, precum și la un fost Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Dintre acestea, opt persoane au fost recunoscute ca bănuite de escrocherie în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, precum și de spălare de bani în interesul aceluiași grup, în proporții deosebit de mari”, se arată scris în comunicatul de presă emis de Procuratura Anticorupție.

În rezultatul perchezițiilor, forțele de ordine au ridicat mijloace tehnice, înscrisuri, documente relevante cauzei, precum și mijloace bănești.

Dacă vor fi găsite vinovate, potrivit legii, pentru infracțiunea de escrocherie bănuiții riscă pedeapsa cu închisoare de la opt la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

În cazul spălării banilor, astfel de fapte se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 8000 la 11000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Amintim că Dorin Drăguțanu a deținut funcția de guvernator al BNM din data de 6 noiembrie 2009 până în aprilie 2016.