image
Sursa foto: cnn.com

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European cer reluarea alegerilor din Belarus; Ce mesaj au transmis Rusiei

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European, printre care Popularii Europeni, Renew Europe, Socialiști, Verzi și Conservatorii au solicitat, printr-o declarație comună, reluarea alegerilor prezidențiale din Belarus, al căror rezultat este contestat pe plan internațional.

Solicitarea a fost realizată la inițiativa liderului Renew Europe, Dacian Cioloș.

În scrisoarea liderilor grupurilor politice sunt condamnate, „cu fermitate”, violențele și tortura aplicate de forțele de ordine fidele regimului Lukașenko împotriva protestatarilor pașnici.

„Cerem alegeri noi și libere în Belarus”, este intitulată declarația comună semnată de cei cinci lideri ai grupurilor din Parlamentul European.

Declarația comună a fost semnată de Manfred Weber, președintele PPE, Iratxe García Pérez, președinta S&D, Dacian Cioloş, președintele Renew Europe, Ska Keller și Philippe Lamberts, copreședinții Verzilor și de Ryszard Legutko și Raffaele Fitto, copreședinții Conservatorilor.

De asemenea, aceștia mai cer Rusiei să „se abțină de la orice intervenție”.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent în cei 26 de ani de când se află la putere după reprimarea cu brutalitate a manifestaţiilor ce au urmat scrutinului din 9 august, considerat fraudat de opoziţie şi de Occident, a declarat luni că ar fi dispus să-şi transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum, într-o tentativă aparentă de calmare a protestelor în masă şi a grevelor începute la principalele uzine din ţară.

Această aparentă concesie, la o zi după o uriaşă manifestaţie la Minsk, intervine în timp ce rivala lui Lukaşenko din partea opoziţiei la recentele alegeri prezidenţiale, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, tocmai a afirmat într-o înregistrare video că este pregătită să-şi asume rolul de 'lider naţional'.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: