image
Sursa foto: jurnal.md

O văduvă de război din Căușeni, lăsată fără ajutor de la stat: „Poate pentru parlamentari 1500 de lei este o sumă de nimic”

Discursurile siropoase ale demnitarilor nu îi vor mai întoarce niciodată pe cei care și-au pierdut viața în timpul războiului de la Nistru. Oficialii își amintesc de ei odată în an, iar de rudele acestora au uitat în general. Printre ele se regăsește și Elena Fetelea din satul Hagimus, raionul Căușeni, rămasă văduvă acum 29 de ani. În 1992, soțul ei a fost împușcat și a rămas singură cu fetița de numai cinci ani, căreia statul i-a oferit o indemnizație de numai 200 de lei.

Îndurerată și acum, Elena Fetelea își amintește cu greu ziua de 22 iunie 1992, când a primit vestea că soțul ei a fost împușcat. Avea doar 31 de ani, în floarea vârstei. A lăsat în urmă o familie suferindă și o copilă fără tată. Era șeful Casei de Cultură din Hagimus și profesor de muzică.

A rămas singură să-și crească fata din puținii 200 de lei pe care i-a primit lunar ca ajutor de la stat până la vârsta de 18 ani. Fiind văduvă, s-a ales doar cu medalia soțului pe care a primit-o post-mortem și legitimația ei de urmaș.

„Nu am primit absolut nimic, nimic. Voluntarii primeau câte 300 de lei pe lună, dar văduvele nu primeau nicio copeică. Știți ce am înțeles eu - statul când a avut nevoie de băieți tineri, în floarea vieții, i-au chemat atunci, dar cu timpul de ce am fost cu toții uitați, mai ales văduvele. Parcă nici nu am existat”, mărturisește Elena.

Femeia nu primește nici măcar cei o mie de lei pe care, de câțiva ani, Consiliului Raional Căușeni îi oferă văduvelor.

„M-am adresat la Direcția asistență socială, la doamna Eudochia și i-am zis de ce se comportă astfel cu mine. Anul trecut a fost o ședință cu reprezentanții din Parlament și au hotărât să îmi dea banii și ea mi-a zis că a putut să mi-i trimită, pentru că sunt în Chișinău, dar eu i-am lăsat numărul de contact. Am venit la Chișinău pentru că am probleme mari de sănătate. Sunt operată la cap, sunt la evidență la oncologie și trebuie să fac cursuri de chimioterapie. Am venit pentru medici”, a spus ea.

Nici anul acesta nu a fost o excepție. „Poate pentru parlamentari, pentru cei de sus, 1500 de lei este o sumă de nimic, dar pentru mine, că nu lucrez, sunt invalidă, am grijă de mama, fetița are copil mic, nu mă poate ajuta. Până acum mă mai ajuta ea. 1500 de lei sunt bani”, a menționat Elena Fetelea.

Cei de la Direcția asistență socială și protecție a familie din Căușeni paseasă responsabilitatea pe consilierii raionali.

„Ea este cu viză de reședință la Chișinău. Eu sunt om mic, de aceea întrebările nu trebuie să mi le adresați mie. Ea a fost în listă când era alt vicepreședinte, dar acum este altul. Eu nu răspund de deciziile luate de consilieri. Haideți, ieșit la cei cu drept de vot. Cereți explicație de la ei, nu de la mine”, a declarat Evdochia Golan, șef adjunct al Direcției asistență socială Căușeni.

Oficial, în raionul Căușeni sunt înregistrați peste 2500 de veterani ai conflictului de la Nistru și aproximativ 50 de văduve.

Noutăţile partenerilor

comentarii: