image
Sursa foto: Jurnal.md

Prețurile carburanților o iau din nou în sus; Cu cât se vor scumpi benzina și motorina zilele următoare

După o perioadă de două luni de scădere a prețurilor la carburanți, săptămâna curentă acestea au început iarăși să crească, iar ANRE anunță noi scumpiri pentru zilele următoare.

Astfel, pentru următoarele trei zile, 20-22 august, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

25,69 de lei/litru - pentru benzina COR 95 (+0,08 bani);

25,94 de lei/litru - pentru motorina standard (+0,16 bani).

„În ultimele zile, după o perioadă lungă de descreștere, evoluțiile de pe piața internațională a produselor petroliere demonstrează un proces de stabilizare cu o tendință de creștere a cotațiilor. Drept urmare, săptămâna curentă prețurile la carburanți au înregistrat o ușoară majorare după 8 săptămâni consecutive de scădere”, precizează ANRE.

În perioada respectivă, prețurile au crescut cu 8 bani/litru sau 0,3 % la benzina COR 95 și cu 29 bani/litru sau 1,1 % la motorina standard.

„Majorările înregistrate pe parcursul săptămânii curente se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor. Conform analizelor de specialitate, unul din factorii majori care afectează cotațiile este instabilitatea continuă la capitolul aprovizionării rafinăriilor cu țiței și insuficiența produselor petroliere pe principalele piețe de pe continentul european”, mai explică ANRE.

Instituția a ținut să dea asigurări de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: