image
Sursa foto: Vrem toalete decente în școli // Facebook

Câte lavoare s-au instalat în școli și grădinițe pentru igiena mâinilor pe timpul pandemiei?: Autoritățile nu au un răspuns

Guvernul a anunțat că au fost alocate resurse financiare pentru produse de igienă și dezinfectanți pentru redeschiderea instituțiilor de învățământ. În școlile din Norvegia în timpul pandemiei elevilor li se cere să se spele cât mai des pe mâini. În RM există instituții de învățământ care au doar un lavoar la zeci de copii, iar de săpun, apă caldă, hârtie igienică, nici vorbă. Încă în luna februarie jurnal.md a solicitat Agenției Naționale de Sănătate Publică informații despre câte instituții educaționale din republică au blocuri sanitare în interior funcționale, însă nu am primit niciun răspuns.

Pe 11 martie a fost sistată activitatea instituțiilor de învățământ din cauza pandemie Covid-19. Guvernu, MECC și Comisia Națională pentru Situații Excepționale au hotărât ca de la 1 septembrie toate școlile și grădinițele să se redeschidă însă cadrele didactice, elevii vor fi nevoiți să respecte o serie de reguli pentru a evita riscul de îmbolnăvire.

„Câteva zeci de milioane de lei se planifică a cheltui privind organizarea redeschiderii instituțiilor de învățământ și începerii anului de studiu în condiții de pandemie pentru procurări de dezinfectante, măști, și alte materiale de protecție. Eu am o simplă întrebare - câte lavoare suplimentare au fost instalate în școli și grădinițe (chiar și în curte, simple de tot, pentru perioada încă caldă a anului) pentru ca copiii elementar să-și poată spăla mâinile fără a se îmbulzi la unicul lavoar sau poate două-trei? Niciunul. Că vor fi scăldați în dezinfectant este deja înțeles”, se întreabă fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco.

Pe pagina Ministerului Educației Culturii și Cercetării nu există niciun raport, informații despre situația blocurilor sanitare din instituțiile educaționale din RM. În luna februarie jurnal.md a solicitat Agenției Naționale de Sănătate Publică informații despre câte școli și grădinițe din republică au blocuri sanitare în interior funcționale, însă nu am primit niciun răspuns. Ni s-a comunicat că la acel moment se colectau datele de la autoritățile raionale din domeniul educației și sănătății iar raportul final va fi făcut public și expediat și redacției noastre, însă nu am primit niciun raport.

Autoritățile ne asigură că instituțiile de învățământ sunt pregătite pentru noul an școlar, dar dincolo de rapoarte situația e de altă natură.

De câțiva ani mai multe ONG-urile bat alarma că elevii din majoritatea școlilor din zonele rurale merg la WC-uri insalubre, care nu sunt conectate la rețele de canalizare, că nu există apă și săpun, că acestea nu sunt încălzire pe timp de iarnă și nici nu au separatoare de intimitate. Aproape jumătate din școli nu sunt conectate la rețele publice de canalizare.

În 2017 Platforma Copiilor în urma unor chestionare în rândul elevilor privind condițiile igienice și sanitare din școlile au demonstrat că multe din instituțiile din sate nu există apă caldă, săpun, hârtie igienică.

175 de elevi din diferite instituții de învățământ au avut posibilitatea să completeze anonim niște formulare în care și-au exprimat opinia despre condițiile igienice și sanitare în școli. 57% din aceștia spuneau că toaletele sunt localizate în afara clădirii școlii, iar 75% din respondenți menționau că nu exista niciodată hârtie igienică în grupurile sanitare.

Elevii susțineau că accesul la apă potabilă în școală era dificil pentru 43% din respondenți, iar 27% din copii spuneau că nu au apă potabilă în instituție. Chiar dacă 90% spuneau că există lavoare unde pot să se spele pe mâini, 70% menționau că, rar sau niciodată, nu exista săpun. De asemenea, 75% din respondenți au menționat că la WC nu exista niciodată hârtie igienică, iar mirosul era foarte urât.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: