image
Sursa foto: Parlament.md

Ryszard Terlecki: Vom susține calea integrării europene a RM, încât procesul de aderare să se încheie cât mai rapid

În condițiile războiului din Ucraina, care are loc în preajma hotarelor Republicii Moldova și ale Poloniei, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm reciproc. Declarații în acest sens au fost făcute de către copreședinții Adunării Parlamentare Republica Moldova – Polonia, Mihail Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului și Ryszard Terlecki, vicemareșal al Sejmului Poloniei.

Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone a confirmat că războiul Rusiei în Ucraina a tulburat ordinea mondială, iar, în această situație, este nevoie de o nouă privire în problema aprovizionării cu resurse de energie și o de nouă privire asupra forțelor militare ale statelor noastre.

Ryszard Terlecki s-a referit, de asemenea, la noua extindere a Uniunii Europene, accentuând că UE a fost unanimă atunci când a decis să acorde Moldovei și Ucrainei  statutul de țări candidate la aderare. Înaltul demnitar polon a dat asigurări că atât Sejmul Republicii Polone, cât si europarlamentarii acestei țări vor susține calea integrării europene a Republicii Moldova, încât procesul de aderare să se încheie cât mai rapid.

Copreședintele Adunării Parlamentare din partea Republicii Moldova, Mihail Popșoi a vorbit despre susținerea importantă oferită de către Polonia în procesul de realizare a reformelor și de integrare europeană a RM.

„Există un consens larg în sistemul politic din Polonia vizavi de sprijinul pentru Moldova, fapt care s-a văzut, inclusiv, anul trecut, în situația de criză energetică, când Guvernul polonez a intervenit prompt pentru a ne ajuta”, a menționat Mihail Popșoi.

Precizăm că astăzi, în Parlamentul de la Chișinău a avut loc cea de-a VIII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, care s-a încheiat cu adoptarea Declarației comune.

Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011. Următoarea sesiune, a noua la număr, va avea loc în Polonia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: