image
Sursa foto: Jurnal.md

Platon, pus sub învinuire într-o nouă cauză penală: Este acuzat că a prejudiciat cu 19 milioane de lei o Asociație

Procuratura Anticorupție informează că instrumentează o nouă cauză penală pornită pe numele lui Veaceslav Platon. Dosarul a fost pornit pentru gestionarea frauduloasă a fondurile de garanție ale biroului Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova”, urmată de dobândirea ilicită prin escrocherie a bunurilor Asociației Obștești, săvârșită de un grup criminal organizat, condus de Veaceaslav Platon, și care au cauzat daune materiale în proporții deosebit de mari proprietarului AO „BNAA”, în interesul unui grup criminal organizat.

„Procurorii au constatat că în perioada anilor 2014-2015, grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon, prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât și neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare, urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-au organizat în prealabil pentru a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituțiile financiare BC ”Moldova-Agroindbank” SA și BC ”Moldindconbank” SA, astfel cauzând biroului daune materiale, în sumă totală de 19 556 095 de lei. Remarcăm că, în rezultatul măsurilor întreprinse, AO „BNAA” i-a fost reparat parțial prejudiciul material cauzat, în sumă de circa 6 milioane lei”, menționează Procuratura într-un comunicat de presă.

La demersul procurorilor anticorupție, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat, cu autorizarea judecătorilor de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de circa 8 milioane de lei.

Totodată, ținând cont de probele administrate în cadrul cauzei penale enunțate, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire în contumacie pe Veaceslav Platon, fiindu-i incriminate 3 capete de acuzare: escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Procuratura precizează că toate capetele de învinuire incriminate lui Veaceslav Platon au fost săvârșite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor și organizator.

„Prin urmare, la 02.12.2021, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului și concomitent au înaintat în instanța de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința lui Veaceslav Platon. În cadrul urmării penale se întreprind un complex de acțiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, în vederea realizării unei anchete complete și obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat și atragerii la răspundere penală a persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor incriminate”, se menționează în același comunicat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: