image
Sursa foto: privesc.eu

Nantoi: Regimul de la Tiraspol torturează oameni, iar Dodon sărbătorește cu Krasnoselski Ziua Unității Naționale a Rusiei

Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale ale omului în cazul tânărului Alexandru Rjavitin, care, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale.

Acuzațiile au fost lansate de fracțiunea PAS din Parlament, după ce, în decembrie 2019, Alexandru Rjavitin s-a întors în regiunea transnistreană, satul Pervomaisc, să-și viziteze familia, iar la data de 18 decembrie, în jurul orei 20.00, acesta a dispărut din propria locuință.

Deputații PAS, Doina Gherman, Oazu Nantoi și Mihai Popșoi, au avut o întrevedere cu reprezentanții Promo-Lex cu privire la cazul lui Alexandru Rjavitin.

„Am discutat despre cazul cetățeanului Republicii Moldova, Alexandru Rjavitin, care, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin s-a întors în regiunea transnistreană, s. Pervomaisc, să-și viziteze familia, iar la data de 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00, acesta a dispărut din propria locuință. Se presupune că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol, și acum este deținut în Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol'', a declarat Doina Gherman.

Deputații PAS susțin că, în tot acest timp, reprezentanții Guvernului nu au ieșit cu nicio reacție oficială referitor la măsurile întreprinse.

„În stânga Nistrului, este vorba de un regim care aplică torturi, șantaj, intimidări pentru a strangula orice urmă de opoziție și, în cazul dat, trebuie să fim foarte prudenți cu ce se va întâmpla cu cetățeanul Rjavitin din momentul ce noi, deputații, lansăm acțiuni concrete. Dacă vă uitați la toate deciziile CtEDO în cazurile legate de violarea fundamentală ale drepturilor cetățenilor în stânga Nistrului, puteți observa că, în toate dosarele, este condamnată nu doar Rusia, dar și Republica Moldova. Statul Republica Moldova s-a autoînlăturat de la această problemă fundamentală și prioritară de respectare a drepturilor omului. De cine să fie garantate aceste drepturi? Când vedem că președintele Igor Dodon, la data de 3 noiembrie anul trecut, în Cetatea de la Bender, comemorează alături de Vadim Krasnoselski Ziua Unității Naționale a Rusiei", a menționat Oazu Nantoi.

Deputații PAS i-au solicitat viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, și procurorului general, Alexandru Stoianoglo, să intervină de urgență și să întreprindă acțiunile necesare pentru a stabili locul de aflare a lui Alexandru Rjavitin.

De cealaltă parte, vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, susține că s-a autosesizat cu referire la presupusa sechestrare a lui Alexandru Rjavitin încă la sfârșitul lunii decembrie, atunci când cazul a devenit cunoscut. Atunci, potrivit oficialului citat de IPN, au fost făcute toate demersurile pentru confirmarea sau infirmarea reținerii, dar deocamdată nu a primit răspuns.

Amintim că Alexandru Rjavitin, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015 a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistrul și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: