image
Sursa foto: agroexpert.md

Zeci de tone de mere, depozitate în frigidere, după ce exporturile s-au oprit simțitor: „Două luni n-am vândut niciun măr”

Zeci de mii de tone de fructe stau depozitate în frigidere. Antreprenorii care au livezi de mere s-au pomenit în mare dificultate. Exporturile s-au oprit simțitor, iar nevoia de a-și acoperi cumva pierderile provocate de secetă este vitală. Fermierii au puține opțiuni. Una dintre acestea ar fi să-și ducă merele la fabricile de prelucrare, care cumpără cu nici doi lei kilogramul.

Printre gospodăriile care s-au pomenit în toiul verii cu mere în frigidere se numără și cea din satul Cucuruzeni, raionul Orhei.

Eudochia Căpățână, locuitoare a satului Cucuruzeni, raionul Orhei: „Alegem mere pentru vânzare. Trebuie să fie fără niciun vierme, fără nicio crăpătură, să nu fie stricat. Uitați-vă ce mere frumoase".

Silvia Tiorsa, locuitoare a satului Cucuruzeni, raionul Orhei: „Trebuie să fie mășcat, să fie de calitate, să fie roșu, să fie față. Mărul are nevoie de față, ca să fie frumos, să îl atragă pe cumpărător".

Maria Sârcu, locuitoare a satului Cucuruzeni, raionul Orhei: „Sunt la pensie, dar am venit să fac o kapică, pentru că trebuie. Pensia nu îmi ajunge, pentru că este mică. -Cât trebuie să primiți pentru ziua de muncă? - 250 de lei, iar pensia o am de 1300 de lei".

Serghei Tiorsa, fermier din satul Cucuruzeni, raionul Orhei: „Acesta este Idared. A fost crescut intensiv în livadă, cu irigare. Vreau să spun că s-a păstrat foarte bine. Are o culoare foarte frumoasă, o aromă bună, dar, cu părere de rău, stă în depozitul frigorific. Două luni nu am vândut niciun măr. Nu am fost cumpărători. S-au schimbat prețurile. Astăzi avem ocazia să vindem o mașină de măr".

Pe lângă soiul Idared, mai are și altele. Cantitatea depozitată acum în frigidere se ridică la peste 200 de tone de mere.

Serghei Tiorsa, fermier din satul Cucuruzeni, raionul Orhei: „Dacă în toamnă era prețul din livadă între 8 și 9 lei, acum, din frigider îl dăm cu 5 lei. - De ce nu l-ați vândut când era prețul mare? - Ne-am gândit că va fi prețul mai mare, vor fi întrebate. Ne-am gândit că le vom ține să le vindem în primăvară. Vom achita cheltuieli, dar acum suntem în pierdere cu un milion de lei".

Cele care nu vor fi vândute, vor merge la procesare.

Serghei Tiorsa, fermier din satul Cucuruzeni, raionul Orhei: „Vom da la prelucrare, la magiun, la cipsuri de măr. Astăzi la prelucrare ne dau un leu 90 de bani".

În situația lui Serghei Tiorsa sunt și alți fermieri.

Tudor Chiriac, fermier din municipiul Strășeni: „La ziua de astăzi, la depozit avem 300 de tone de mere. În anii precedenți statistica ne arată că aveam vânzări de peste 200 de mii de tone. Anul acesta nu am reușit".

Potrivit Asociației "Moldova Fruct", acum în depozitele frigorifice sunt aproximativ 30 de mii de tone de mere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: