image
Sursa foto: jurnal.md

Experți // Deschiderea secțiilor de votare nu e justificată în 24 de localități de peste hotare

În 24 de localități de peste hotarele țării, deschiderea secțiilor de votare nu este justificată nici de criteriul înregistrării prealabile, nici de cel al participării la alegerile parlamentare din 2019, pentru unele localități fiind un număr infim de înregistrări. Totodată, reieșind din aceleași criterii, în alte nouă localități, numărul propus de secții de votare este insuficient. Concluziile aparțin experților de la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, care au elaborat o notă analitică privind locurile și numărul estimativ al secțiilor de votare peste hotarele țării, pentru 42 de state.

La baza cercetării a stat metodologia elaborată în mai 2020 de către Asociația Promo-LEX și au fost utilizate ultimele date oficiale privind cele trei criterii de constituire a secțiilor de votare în străinătate, prevăzute de Codul Electoral. Este vorba despre rata de participare a alegătorilor la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, precum și de datele înregistrării prealabile ale cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate. Încă un criteriu l-au reprezentat informațiile privind numărul de cetățeni moldoveni aflați în străinătate, furnizate de CEC în baza datelor prezentate autorității electorale de către MAEIE, transmite IPN.

Potrivit analizei, în 18 țări, unde există și misiune diplomatică, urmează a fi deschise câte o secție de votare. Este vorba despre state ca Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Cehia, China, Grecia, Confederaţia Elveţiană, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Japonia, Letonia, Lituania, Olanda, Qatar, Suedia, Ungaria și Turcia. În Turcia, în opinia experților, cel mai probabil, vor putea fi deschise două secții de votare, deoarece există atât o ambasadă în Ankara, cât și un consulat general în Istanbul.

În 15 țări urmează a fi deschide două sau mai multe secții de votare. Este vorba despre Belgia, Ucraina, Israel, Polonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Canada, Franța, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România, Germania, Federația Rusă și Italia.

În patru țări, printre care în 2019 a fost deschisă o secție de votare, probabil nu vor fi deschide secții de votare – Croația, Georgia, Finlanda și Principatul Monaco. În alte patru țări, în care anterior nu au fost deschise secții de votare, Norvegia, Danemarca, Luxemburg și Cipru, ar putea fi deschise secții de votare.

Pe 11 septembrie, Comisia Electorală Centrală a expediat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene propunerile cu privire la organizarea a 202 secții de votare în 36 de țări, deși devizul de cheltuieli al instituției pentru anul 2020 prevede activitatea a 150 de birouri electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

Asociația ADEPT vine cu unele recomandări în adresa Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului legate de clarificarea unor aspecte legale privind criteriile de constituire a secțiilor de votare în străinătate. De asemenea, recomandările sunt în adresa MAEIEI. Acestea țin de reevaluarea și publicarea informațiilor reale cu privire la numărul alegătorilor și locul aflării acestora în străinătate, în baza datelor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova, nu în baza estimărilor aproximative ale misiunilor diplomatice.

Recomandarea principală în adresa CEC rămâne a fi organizarea unor consultări sau dezbateri publice oficiale cu privire la constituirea secțiilor de votare peste hotarele țării, cu implicarea organizațiilor necomerciale specializate în domeniul electoral, a partidelor, a potențialilor concurenți electorali, grupurile de alegători din diasporă și altor părți interesate. Potrivit ADEPT, aceste dezbateri urmează a fi organizate cât de curând, deoarece au rămas zile numărate până la data de 26 septembrie, când CEC urmează să decidă numărul și amplasarea geografică a secțiilor de votare peste hotare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: